El fiscal del Suprem decidirà a l'agost si obri causa penal contra el rei emèrit

Sánchez considera “inquietants” les informacions sobre els negocis de Joan Carles I i valora que La Zarzuela hi pose distància.

El rei Joan Carles de Borbó, en una imatge d'arxiu
El rei Joan Carles de Borbó, en una imatge d'arxiu / Efe

El fiscal del Tribunal Suprem que està investigant el rei emèrit podria decidir a finals d'agost si finalment obri una causa penal contra Joan Carles I. S'investiga un possible delicte de frau fiscal i un altre de blanqueig de capitals per la donació milionària del rei de l'Aràbia Saudita que, després, el monarca va regalar a Corinna Larsen.

Està previst que el fiscal Juan Ignacio Campos tinga a finals d'estiu tota la informació de la comissió rogatòria demanada a Suïssa sobre els moviments del compte amb els 65 milions d'euros transferits pel rei saudita. Serà aleshores quan decidirà si obri un procediment penal contra Joan Carles I o si, finalment, arxiva la causa. La clau està en la inviolabilitat del monarca una vegada que abdicà.

La Fiscalia vol aclarir si s'ha comés frau fiscal o blanqueig de diners, dos dels delictes que podrien imputar al monarca. Tècnics d'Hisenda estimen que el monarca hauria d'haver pagat 52 milions d'euros per la donació. Un procés que s'ha intensificat amb la investigació judicial sobre si la quantitat procedeix de comissions pagades per empresaris espanyols per l'adjudicació de l'AVE a la Meca.

El govern espanyol està disposat a col·laborar en la investigació i la ministra portaveu, María Jesús Montero, va indicar dimarts que la justícia ha de ser igual per a tots. No obstant això, al mateix temps ha posat un tallafoc entre Joan Carles I i Felip VI. Montero ha apuntat que la investigació "s'estan dirigint a l'antic cap de l'Estat que per a res té repercussió i impacte en l'actual cap de l'Estat".

Segons publica El Español, l'advocat Dante Doménico assegura no saber si Felip VI coneixia l'existència de la polèmica fundació receptora de la donació milionària del rei de l'Aràbia Saudita.

Recalquen que indiciàriament, la relació de Joan Carles I amb els supòsits gestors dels seus fons a Suïssa, Arturo Fasana i Dante Canónica, "és anterior" a la milionària transferència saudita, per la qual cosa "és de suposar l'existència d'altres quantitats i comptes opacs" al fisc espanyol, que "poden aflorar ara" amb una investigació detallada.

En cas que finalment s'òbriga el procediment, segons el parer d'aquestes fonts, el fiscal del Suprem haurà d'investigar si l'aparició d'un compte opac "pot portar" al coneixement d'altres relacionades i concloure amb l'esclariment total dels fets.

Sánchez considera “inquietants i pertorbadores” les informacions

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admés aquest dimecres que considera “inquietants i pertorbadores” les informacions relatives als presumptes negocis de Joan Carles I i ha valorat que el monarca actual, Felip VI, “marque distància” amb l’emèrit.

Sánchez ha remarcat que hi haja mitjans de comunicació “que no miren cap a un altre costat” davant d’una investigació que afecta el rei emèrit i ha destacat que la “justícia està actuant”. “La mateixa Casa Reial hi marca distància davant d’aquestes informacions inquietants i pertorbadores”, ha afegit.

També et pot interessar

stats