El fiscal general advoca per limitar l'acusació popular i les competències del jutge instructor

La presidenta del CGPJ i del Suprem reivindica, en l'obertura de l'any judicial, la independència dels jutges respecte de les "ingerències externes" dels poders de l'Estat i els partits polítics

El fiscal general de l'estat, Álvaro García Ortiz, en l'acte d'obertura de l'any judicial
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en l'acte d'obertura de l'any judicial / J.J. Guillén (EFE)

El fiscal general, Álvaro García Ortiz, ha instat este dijous a repensar l'exercici de l'acció popular i el "control absolut" de l'activitat pública i privada per part del jutge instructor en el seu discurs amb motiu de l'obertura de l'any judicial. L'acte, presidit pel rei Felip VI al saló de plens del Suprem, també ha acollit el primer parlament de la nova presidenta de l'alt tribunal i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), renovat després de cinc anys de bloqueig, la magistrada Isabel Perelló, que ha advocat per la independència del poder judicial "enfront de possibles ingerències externes".

"Cap poder de l'Estat pot donar indicacions ni instruccions als jutges" sobre com aplicar la llei, ha indicat Perelló, que ha reclamat als partits polítics que "respecten el treball dels jutges" i eviten "atacs injustificats" més enllà de la crítica legítima. La magistrada ha pronunciat estes paraules 24 hores després de prendre possessió del càrrec, primer que ostenta una dona en els 200 anys d'història de la institució.

Cap poder de l'Estat pot donar indicacions ni instruccions als jutges Isabel Perelló - Presidenta del CGPJ i del Tribunal Suprem

Perelló ha intervingut mentre les togues a la sala encara digerien les paraules i recomanacions de García Ortiz. Malgrat que no ho ha dit expressament, les advertències del fiscal general han evocat el cas Begoña Gómez, una investigació que naix d'una denúncia de Manos Limpias en exercici de l'acció popular (armada amb retalls de premsa i algunes notícies provadament falses) i que manté viva el magistrat Juan Carlos Peinado, contra el criteri del ministeri públic i la doctrina del Tribunal Suprem, tal com indica la querella contra el magistrat que ha interposat en nom del president del govern espanyol l'Advocacia General de l'Estat.

El rei Felip VI atén en el primer parlament de la presidenta del CGPJ i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló
El rei Felip VI atén en el primer parlament de la presidenta del CGPJ i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló / J.J. Guillén (EFE)

"És necessari fer una reflexió sobre l'exercici de l'acció popular", ha dit García Ortiz, que ha advertit que en les condicions actuals esta figura "augmenta el risc d'investigacions prospectives" i facilita que als jutjats arriben processos sense que concórreguen els "poderosos indicis de responsabilitat criminal" necessaris.

Cal una reflexió sobre l'exercici de l'acció popular perquè augmenta el risc d'investigacions prospectives Álvaro García Ortiz - Fiscal general de l'Estat

Per al fiscal general de l'Estat, la universalització de l'acció penal donant accés al conjunt de la ciutadania ha obert la porta a la seua instrumentalització per interessos particulars, diferents dels fins de la investigació criminal". D'acord amb García Ortiz, en les circumstàncies actuals el mecanisme "contribueix a fomentar la utilització del procés i dels tribunals amb finalitats espuris" i compromet la sostenibilitat del sistema, "inundant de paper" els jutjats.

Canviar el model del jutge instructor

D'altra banda, ha advocat per limitar l'acció del jutge instructor, que considera que si bé ha sigut una figura útil per a la investigació, "no pot estendre les competències al coneixement ple i al control absolut del sotmetiment de tota l'activitat pública i privada a l'ordenament jurídic". El fiscal general defén que "cal un canvi de model" que permeta invertir l'esquema actual, en què els jutjats i tribunals de l'orde jurisdiccional penal són el primer i únic filtre d'esbrinament dels fets, fins i tot aquells que dubtosament presenten "caràcters de delicte", ja que al seu juí "pot pervertir la finalitat del procediment i la mateixa idea de Justícia".

"La història ens jutjarà si parlem dels migrants com a mercaderia"

Álvaro García Ortiz també ha demanat cura amb la gestió de la immigració i no sembrar "llavors d'odi" contra les persones "especialment vulnerables" que migren "en societats desinformades o manipulades". "No ens cansarem de repetir el que és obvi: els i les migrants són, sense cap matís o qualificatiu, en primer lloc, persones, amb la dignitat i drets inherents a la seua condició, exactament igual que ho som nosaltres o ho són els nostres fills i filles" —ha afirmat el cap de la Fiscalia—, "serà la història la que ens jutge si en parlar xiquets migrants ens referim a ells com si foren mera mercaderia, números o cromos que s'intercanvien en el mercat de les paraules".

També et pot interessar

stats