El finançament autonòmic i l'aportació del 50% en dependència: principals reivindicacions valencianes al nou govern

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ho considera la "gran assignatura pendent" i diu que són mesures "inajornables" en la legislatura.

El finançament autonòmic i l\'aportació del 50% en dependència: principals reivindicacions valencianes al nou govern
El finançament autonòmic i l'aportació del 50% en dependència: principals reivindicacions valencianes al nou govern

El primer govern de coalició de la democràcia s'enfronta a reptes que formen part del full de ruta de reivindicacions valencianes, algunes històriques.

Els més importants són el finançament i el deute valencià. Pedro Sánchez va dir en el discurs d'investidura que hi haurà una actualització del finançament autonòmic.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, considera la reforma del finançament autonòmic com "la gran assignatura pendent" i "una mesura inajornable". En declaracions al 20 h NTC s'ha mostrat optimista amb el govern del PSOE i Unides Podem, el primer de coalició en la democràcia, i ha dit que la clau està a posar en marxa els mecanismes d'empatia, entendre que ningú té les veritats absolutes i que les diferents mirades són intel·ligència col·lectiva al servei d'un ben comú, que és millorar la vida de les persones.

La reforma del finançament autonòmic també és una demanda de la patronal valenciana. El president de la CEV, Salvador Navarro, ha assegurat que en la visita de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la Comunitat Valenciana, es va parlar d’una revisió del model, però encara queda pendent que el govern espanyol aborde la compensació del deute.

Una altra de les reclamacions reiterades del govern valencià és que l'executiu central finance la meitat de la despesa de dependència, tal com estableix la llei. En l'actualitat l'aportació de l'Estat se situa en el 12%. La vicepresidenta Mónica Oltra ha insistit en la importància que, abans que acabe la legislatura, l'Estat ha d'arribar al 50% en el pagament dels fons per a l'atenció a la dependència.

Més inversió i el deute del Consorci València 2007

Altres reptes amb els valencians i les valencianes són que les inversions arriben al 10,6% de la inversió estatal i que el govern d'Espanya assumisca els 400 milions de deute del Consorci València 2007. Pel que fa a l'agricultura, Sánchez es va comprometre a una política agrària comuna i a l'elaboració d'un pla nacional d'eficiència, estalvi i reutilització de l'aigua. A més, va anunciar una estratègia de suport a la població jove en la lluita contra el despoblament.

Derogació de la reforma laboral

La derogació de la reforma laboral, aprovada pel govern popular, així com l’increment del salari mínim interprofessional i l’augment del tipus impositiu perquè "qui més guanye, més pague" són alguns dels reptes que, des del punt de vista d'Arturo León, secretari general de Comissions Obreres al País Valencià, haurà d’abordar el nou executiu.

Segons ha explicat al 20 h NTC20 h NTC d'À Punt, la derogació de la reforma laboral "no sols és possible, sinó desitjable", per a afavorir el consum intern i protegir l’economia espanyola de determinats canvis, com el Brexit, que la poden perjudicar quan està experimentant un període de creixement.

A més, Arturo León considera que el nou executiu haurà d’afrontar el canvi tecnològic per a millorar la competitivitat de les empreses i emprendre la transició energètica, uns canvis que haurà de dur a terme, segons León, estudiant com fer una formació professional de manera ordenada "perquè no quede arrere ningú".

També et pot interessar

stats