Filles i fills rebran primer les indemnitzacions en morts per violència masclista a la Comunitat Valenciana

La Generalitat canvia el sistema després de reunir la comissió de seguiment del Pacte Valencià

Filles i fills rebran primer les indemnitzacions en morts per violència masclista a la Comunitat Valenciana
Filles i fills rebran primer les indemnitzacions en morts per violència masclista a la Comunitat Valenciana

La vicepresidència i conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives reconeixerà una indemnització de 75.000 euros a cadascun dels fills o filles de les dones assassinades víctimes de la violència masclista, amb independència de la seua edat i de si tenien o no dependència econòmica de la víctima.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic d'Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha presidit la reunió del grup tècnic de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que ha tingut lloc aquest dimarts, segons un comunicat de la Generalitat.

En aquesta reunió s'ha acordat un nou sistema d'indemnitzacions que amplien les ajudes per violència masclista, les quals s'equiparen a les víctimes del terrorisme.

L'acord estableix que seran els fills i filles els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros en compliment de l'acord del pacte.

Aquesta quantitat serà percebuda per cadascuna de les persones descendents, amb independència que siguen menors d'edat o tinguen o no dependència econòmica de la mare.

En el cas que no hi haja fills o filles, seran els pares o mares de la dona víctima els qui percebran a parts iguals els 75.000 euros de l'ajuda; i si aquests no visqueren, seran els germans o germanes de la dona els qui cobraran la indemnització.

L'acord estableix que a més d'aquesta indemnització, en el cas que la dona morta haguera refet la seua vida amb una altra parella, aquesta percebrà una indemnització de 26.460 euros, i serà sempre excloent de qualsevol altre tipus d'ajuda estatal.

A més, per a percebre aquesta quantitat hauran de tenir un mínim de dos anys de convivència o haver tingut descendència en comú.

Ibáñez ha destacat que es tracta d'un “avanç sense precedents” que posa el focus de la violència masclista “com una qüestió que afecta a tota la societat perquè, com a societat, indemnitzem un dany irreparable”, i ha agregat que “una societat que mata a les seues dones és una societat malalta”.

A més, en 2019 s'amplia l'equiparació amb les víctimes de terrorisme, quan la conseqüència de l'agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros) i se'ls concediran també a aquells que resulten assassinats o incapacitats per ajudar a una dona que estiga sent agredida.

El pròxim any es milloren també les ajudes d'emergència per a les dones víctimes de violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas de les quals s'atorguen per a cobrir necessitats bàsiques; de 2.000 a 2.940 per a allotjament; de 500 a 735 euros per a transport o desplaçament i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció.

També et pot interessar

stats