La figura d'un relator entre el govern espanyol i el català divideix el PSOE

La diputada socialista Soraya Rodríguez ha rebutjat la incorporació d'un relator a la taula de diàleg dels partits, com també la d'un mediador.

La diputada socialista Soraya Rodríguez, en una imatge d'arxiu
La diputada socialista Soraya Rodríguez, en una imatge d'arxiu / Efe

L'acceptació del govern espanyol de la figura d'un relator en la taula de partits que l'executiu espanyol i la Generalitat de Catalunya intenten impulsar sobre la situació a Catalunya, ha provocat les diferències dins del PSOE. La diputada socialista i exportaveu del grup socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, ha rebutjat aquest dimecres la incorporació d'un relator a la taula de diàleg dels partits amb representació parlamentària a Catalunya, així com la d'un mediador. 

En el seu perfil de Twitter, Rodríguez ha escrit: "Ni mediadors ni relators. El diàleg entre l'Estat i una comunitat autònoma necessita respecte a la Constitució, a l'Estatut i a les institucions". D'aquesta manera, la diputada socialista ha censurat que el govern del seu partit haja obert la porta a la incorporació d'un relator a la taula de diàleg dels partits amb representació parlamentària a Catalunya. 

No ha sigut l'única veu en contra. El president de la Junta de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha mostrat la seua "perplexitat" davant l'acceptació de la figura del "relator" per part del govern i ha demanat que es convoque el Comité Territorial del partit per a estudiar aquesta proposta.

"El que tinc molt clar és que parlar és una cosa, jo no parle amb els meus amics amb testimonis pel mig, això és negociar", ha manifestat el dirigent socialista. Així, García-Page s'ha preguntat si el govern té clar que "no es pot alimentar" la part de la societat catalana que s'ha cregut que és "possible un referèndum d'autodeterminació", ja que això "és inviable"

El PP demana la compareixença urgent de Sánchez perquè explique la seua "traïció" 

PP i Ciutadans consideren que la figura del mediador és una cessió més del president  del govern, Pedro Sánchez, als independentistes en plena negociació pressupostària. La portaveu del PP en el Congrés, Dolors Montserrat, ha assegurat aquest dimecres que el seu partit sol·licitarà la compareixença urgent de Pedro Sánchez al Congrés perquè explique "la seua traïció" a Espanya, després d'acceptar que hi haja un relator en les negociacions amb la Generalitat de Catalunya.

"Està traint Espanya, no té límit per a seguir en La Moncloa. Estem veient com l'independentisme usa els pressupostos per a continuar trencant Espanya i Sánchez per a seguir en La Moncloa", ha assegurat Montserrat. La portaveu parlamentària ha qualificat de "vergonyant" i "humiliant" nomenar un mediador en les converses entre l'executiu i la Generalitat i, segons Montserrat, suposa "doblegar 47 milions d'espanyols".

També et pot interessar

stats