Felip VI, del seu pare en el 23F: "La seua fermesa i autoritat van ser determinants"

El rei ha presidit l'acte del quaranta aniversari de la temptativa colpista en el qual el rei emèrit, expatriat, ha sigut el protagonista absent.

El rei Felip VI saluda al vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, en l'acte amb motiu del 40 aniversari del 23F
El rei Felip VI saluda al vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, en l'acte amb motiu del 40 aniversari del 23F / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Felip VI ha enaltit aquest dimarts el paper que va exercir el seu pare, Joan Carles I, perquè fracassara la temptativa colpista del 23F, en assegurar que "la seua fermesa i autoritat van ser determinants per a la defensa i el triomf de la democràcia", així com el seu compromís amb la Constitució. El rei d'Espanya ha presidit l'acte amb motiu del quaranta aniversari del 23F celebrat al Saló de Passos Perduts del Congrés, en el qual el protagonista absent ha sigut el rei emèrit, Joan Carles, expatriat als Emirats Àrabs Units per la polèmica pels seus presumptes negocis ocults a l'estranger.

Davant els representants de les institucions de l'Estat, el monarca ha afirmat que el seu pare va assumir com a rei "la seua responsabilitat i el seu compromís amb la Constitució" amb el seu missatge televisat amb el qual va neutralitzar l'aldarull militar d'Antonio Tejero. D'igual manera, el monarca ha mostrat la seua "gran admiració i gratitud" a l'expresident del govern Adolfo Suárez, l'altra persona a la qual ha esmentat expressament en el seu discurs.

Al costat d'ells, ha enaltit els ministres i diputats i "una llarga llista d'homes i dones, civils i militars", que, al costat dels mitjans de comunicació, van oferir davant del colp "un exemple de coratge i de lleialtat a les institucions de l'Estat i a la Constitució". "El rebuig institucional i ciutadà a la ruptura del nostre marc de convivència va ser decisiu per a detindre i véncer aquell colp", ha asseverat Felip VI.

A l'acte, han assistit el cap del govern, Pedro Sánchez, i els seus quatre vicepresidents, entre ells Pablo Iglesias, qui no ha aplaudit el rei, igual que els altres membres d'Unides Podem presents en l'acte.

Felip VI subratlla que Espanya gaudeix d'una democràcia consolidada

Després del debat suscitat per Iglesias fa uns dies en qüestionar la qualitat democràtica d'Espanya, el rei ha subratllat que gaudeix d'"una democràcia consolidada en les seues institucions" i que els seus valors i principis tenen "plena vigència". No obstant això, ha afegit que quaranta anys després del 23F, existeix "la responsabilitat i l'obligació moral" d'"enfortir, acréixer i enriquir el camí de llibertat i democràcia".

A la commemoració no han assistit alguns dels socis parlamentaris del govern, com a ERC i EH Bildu, que han assenyalat que el 23F va ser una "operació d'Estat" per a apuntalar el "règim del 78", ni tampoc el PNB.

Felip VI ha expressat "la inequívoca voluntat de la Corona de ser una institució que incloga, integre i cohesione tots els espanyols". Igualment, com a "símbol de la unitat i permanència de l'Estat", ha expressat el seu compromís amb què la carta magna siga "més forta i ferma que mai".

També et pot interessar

stats