Felip VI inicia aquest dimecres amb Compromís i PRC la ronda de consultes per a la investidura

Esquerra Republicana i Euskal Herria Bildu no hi assistiran.

Felip VI inicia aquest dimecres amb Compromís i PRC la ronda de consultes per a la investidura
Felip VI inicia aquest dimecres amb Compromís i PRC la ronda de consultes per a la investidura

El diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), José María Mazón, inaugurarà aquest dimecres a les 10:00 h la ronda de consultes amb el rei Felip VI al Palau de La Zarzuela dins del calendari previ a la investidura del president del govern espanyol després de les eleccions del 28 d’abril.  

Posteriorment serà el diputat de Compromís, Joan Baldoví, qui es reunirà amb el monarca. Segons està previst en la Constitució, durant aquestes reunions el rei escolta els posicionaments de cada formació en relació amb els possibles candidats a presidir l’executiu. 

L’article 99.1 de la Constitució Espanyola estableix que el rei ha de proposar un candidat a la investidura després d’escoltar els representants designats per cada grup polític. Quan hi haja un candidat, el cap de l’Estat ho comunicarà al president del Congrés perquè convoque un ple d’investidura, que se celebrarà probablement la primera o segona setmana de juliol. 

De menor a major 

Juantxo López de Uralde (Equo, integrat en Unides Podem), Javier Esparza (UPN, de la coalició Navarra Suma), Ana Oramas (Coalició Canària), Yolanda Díaz (Galícia en Comú, també d’Unides Podem), i Alberto Garzón (Esquerra Unida, soci d’Unides Podem), seran els següents a passar-hi. 

Les consultes continuaran amb Aitor Esteban, portaveu del PNB, i amb Laura Borràs (Junts per Catalunya), que substitueix Jordi Sànchez, després que el Tribunal Suprem li haja denegat el permís per a eixir de presó i acudir a La Zarzuela. 

Després de Borràs, serà el torn de Jaume Asens, en representació d’En Comú, aliat d’Unides Podem, i després arribaran els líders dels cinc partits més votats: Santiago Abascal (Vox), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera (Ciutadans), Pablo Casado (PP) i Pedro Sánchez (PSOE).

Esquerra Republicana i EH Bildu no hi assistiran 

Tant Esquerra Republicana de Catalunya com Euskal Herria Bildu han manifestat que no assistiran a la ronda de contactes. La formació catalana s’ha negat a participar-hi des del 2015. Un any després Esquerra tampoc va assistir després que Felip VI es negara a rebre la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

Pel que fa a EH Bildu, la formació explica la seua absència pel posicionament de les seus bases. L’any 2011 Amaiur, amb 7 diputats, es va entrevistar amb el rei, però ja no van repetir en les rondes següents. 

També et pot interessar

stats