La família de Griñán presenta la petició d'indult per equitat i humanitat

Encara no es coneix el contingut de la sentència ni els vots particulars de dues magistrades contràries a la condemna per malversació, que implica la pena de presó

L'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, durant el juí
L'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, durant el juí / À Punt NTC

L'esposa i els fills de l'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán han registrat aquest dijous en el Ministeri de Justícia la petició d'indult parcial. 

El Suprem va donar a conéixer aquest estiu la part dispositiva de la sentència, que condemna Griñán a sis anys de presó per un delicte de malversació en el cas dels ERO. Així i tot, encara no es coneix ni el contingut d'aquesta sentència ni el dels dos vots particulars de les magistrades Ana Ferrer i Susana Polo, que són contraris a la condemna per malversació, que és la que implica la pena de presó.

Precisament, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha destacat que "no és una sentència unànime" i, per tant, no sols caldrà "veure què diu la sentència", sinó també "aquests vots particulars". La titular de Justícia ha destacat que "no seria la primera vegada" que un govern concedeix l'indult a un ex alt càrrec del seu partit condemnat per corrupció, si bé aquests han sigut escassos i majoritàriament per penes d'inhabilitació, no de presó.

Segons la família, es tracta d'una sol·licitud "exclusivament familiar" basada en les "circumstàncies personals excepcionals" de Griñán. El descriuen com "un ciutadà de 76 anys amb una irreprotxable trajectòria vital, caracteritzada per la seua lluita per la llibertat i la democràcia, la igualtat, l'estat del benestar" i per "un profund respecte a les institucions de l'Estat", inclosos els tribunals de Justícia.

En un comunicat, han afirmat que la petició està "allunyada per complet de qualsevol consideració política o jurídica relativa a la decisió judicial" i s'empara "expressament en raons d'humanitat i equitat". “Després de més de quaranta anys consagrat al servei públic des de les més altes responsabilitats, mai ha obtingut cap remuneració diferent del seu sou com a funcionari, com acredita el seu patrimoni, que és públic i conegut, i que ha sigut objecte d'investigació durant el cas, sense que en cap moment s'haja produït en absolut enriquiment personal ni familiar", han assegurat. 

A més, descriuen la condemna imposada com “desproporcionada” en comparació a la d’altres persones “que sí que van incrementar el seu patrimoni en diferents casos de similar repercussió".

La dona i els fills de l'expresident andalús consideren que aquestes circumstàncies "són motiu suficient per a emparar una petició d'indult parcial referit a la pena privativa de llibertat".

Des de l'executiu andalús, el conseller de Justícia, José Antonio Nieto, considera "absolutament improcedent" que amb l'indult per a Griñán alguns pretenguen aconseguir la "immunitat" per al PSOE i ha instat el partit a obrir un debat intern.

La petició d'indult és una peça més de l'estratègia processal de Griñán per a evitar l'ingrés a la presó, perquè el seu advocat pretén obrir altres dues vies, una en el Suprem presentant un incident de nul·litat contra la sentència, una vegada que es publique. I una altra més davant el Tribunal Constitucional argumentant la violació d'algun dret fonamental, i així poder demanar la suspensió total o parcial de l'execució de la sentència.

Els expresidents del govern José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González, així com l'exvicepresident Alfonso Guerra i l'expresident de Castella-la Manxa, José Bono, han signat la petició d'indult. Uns altres destacats socialistes que s'han adherit són l'exvicepresidenta del partit Elena Valenciano; l'exsecretari general del PSOE madrileny, Jaime Lissavetzky, i l'expresidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz.

També et pot interessar

stats