La família de Franco esgotarà els recursos legals per a impedir l'exhumació

Per la seua part, Esquerra Unida ha demanat exhumar també Primo de Rivera i fer del Valle de los Caídos un memorial.

Francis Franco, net del dictador, ha manifestat que la família es farà càrrec del cos de l'avi si l'exhumen
Francis Franco, net del dictador, ha manifestat que la família es farà càrrec del cos de l'avi si l'exhumen / J.J.Guillén (Efe)

La família de Francisco Franco ha fet públic un comunicat on afirma que "de cap manera" no col·laborarà "activament o passivament" en la decisió del govern espanyol d'exhumar les seues restes mortals i adverteixen que esgotaran els recursos legals al seu abast per a impedir el trasllat.

La nota, signada per la família Martínez-Bordiu Franco, dona aquests aclariments davant del que consideren la tergiversació que alguns mitjans de comunicació han fet de les declaracions efectuades per membres de la seua família, i amb l'objecte d'"evitar qualsevol malentés".

Així, la família Martínez-Bordiu afirma que es reserva l'opció d'esgotar "tots els recursos legals" al seu abast, sense descartar cap altra acció legal que els garantisca els drets com a "únics legitimats per a decidir la destinació de les restes mortals" del familiar.

En aquest sentit, la família expressa la "confiança en els tribunals de justícia i en la legalitat vigent", des del seu punt de vista "greument vulnerada pel reial decret llei aprovat", i "molt especialment -afig el comunicat- en la comunitat benedictina que té encomanada la custòdia de les restes". Així mateix recorden que aquest orde "ha manifestat que no accedirà a cap exhumació en contra de la família del difunt".  

Francis Franco, net del dictador, ha manifestat que la família es farà càrrec del cos de l'avi si l'exhumen del Valle de los Caídos i ha descartat la possibilitat de soterrar les restes a El Pardo, on van enterrar l'àvia, Carmen Polo. 

Esquerra Unida demana exhumar també Primo de Rivera i fer del Valle de los Caídos un memorial

Esquerra Unida ha considerat insuficient l'exhumació del cadàver de Francisco Franco del Valle de los Caídos i ha demanat que retiren també el cos del fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, i que el complex es convertisca en un memorial dedicat a les víctimes de la dictadura.

En un comunicat, la responsable de memòria democràtica de la formació, Esther López Barceló, celebra la decisió del Govern d'Espanya d'exhumar el "dictador i genocida" Francisco Franco, però demana a l'executiu que faça "passos valents" i no "simples gestos que arriben amb 43 anys de retard" per a no "equiparar víctimes i botxins".

El comunicat s'ha publicat a l'endemà d'explicar la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, que el reial decret llei aprovat aquest divendres per a exhumar les restes de Franco no contempla exhumar les restes de Primo de Rivera per ser "víctima de la contesa".

Primo de Rivera va ser condemnat a mort i afusellat a Alacant després de ser acusat d'inspirar la rebel·lió del 1936. A l'octubre del 1939, al final de la Guerra Civil, les seues restes les van enterrar en el monestir d'El Escorial i el 1959 les van traslladar definitivament a la tomba del Valle de los Caídos.

Segons EU, el reial decret aprovat pel govern espanyol obri uns "llimbs jurídics" per no ordenar l'exhumació de Franco, sinó d'aquell que no haguera mort en la Guerra Civil, ja que planteja un interrogant en el cas d'"aquelles restes d'origen desconegut que durant la dictadura van exhumar de fosses comunes de tot l'Estat sense informar les famílies".

EU també critica l'"equidistància" que radica en el preàmbul del reial decret, que arreplega l'"homenatge igualitari a totes les víctimes". Segons Barceló, "mai podrà fer-se una resignificació del Valle de los Caídos des d'aquest punt de partida. S'imaginen milers de víctimes de l'Holocaust nazi soterrades al costat dels mentors d'aquell genocidi?", ha insistit Barceló.

EU demana recuperar la gestió pública del Valle de los Caídos, dessacralitzar aquest espai i resignificar-lo perquè es convertisca en "un lloc de memòria on s'expliquen els crims del franquisme".

També et pot interessar

stats