Els experts de justícia no arriben a un acord per a revisar els delictes sexuals

Els especialistes no han resolt com plasmar el “consentiment” per a determinar un delicte sexual.

Palau de Justícia de l'Audiència de Navarra. Efe
Palau de Justícia de l'Audiència de Navarra. Efe

La secció penal de la Comissió General de Codificació, òrgan consultiu del Ministeri de Justícia, havia de lliurar aquest dijous el seu informe per a revisar la tipificació dels delictes sexuals en el Codi Penal. Però, els experts no han arribat a un acord, per la qual cosa s'ha ampliat el termini d'estudi fins a finals d'any.

Una de les peces claus de l'informe, segons han apuntat fonts jurídiques, és com plasmar el "consentiment" per a determinar un delicte sexual, un assumpte sobre el qual hi ha diversitat d'opinions.

El govern espanyol ha advocat per vincular els delictes sexuals a la falta de consentiment exprés de la víctima, de manera que "si una dona no diu que sí explícitament, tota la resta és no". Però, el PP ja ha avançat el seu rebuig a aquesta possibilitat.

La Comissió de Codificació va rebre l'encàrrec de revisar la tipificació dels delictes sexuals de l'anterior executiu espanyol, després de la polèmica suscitada per la sentència de La Manada, ja que els seus integrants van ser condemnats per delictes d'abús sexual però no per agressió sexual.

En una compareixença en el Senat, el secretari d'estat de Justícia, Manuel Dolz, ha assegurat que l'objectiu és "ser més eficaç" en la protecció de les víctimes, després de comprovar-se que la tipificació dels abusos i de les agressions sexuals "ha pertorbat un poc la interpretació" d’aquests delictes.

A més, Dolz ha garantit que es farà un treball de "rigor jurídic", seguint els paràmetres que ha anat fixant el Tribunal Suprem i analitzant també el dret comparat.

També et pot interessar

stats