Estrasburg sentencia que cremar fotos del rei és llibertat d'expressió

El tribunal europeu acorda per unanimitat que va ser un acte de protesta que no es pot considerar delicte d´odi.

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per haver imposat pena de presó a dos manifestants que el 2007 cremaren una foto dels, en aquell moment, reis Joan Carles i Sofia. Un fet que el tribunal considera 'una ingerència en la llibertat d´expressió que no va ser proporcional a l´objectiu perseguit'.

L´Audiència Nacional va condemnar per aquests actes Enric Estern i Jaume Roura a quinze mesos de presó per injúries a la Corona, una pena que va ser substituïda per una multa de 2.700 euros per a cadascun. El Tribunal Constitucional va ratificar la condemna i la defensa dels encausats va presentar un recurs davant el Tribunal d´Estrasburg.

Ara, dos anys després, el TEDH considera de manera unànime que l´actuació dels manifestants va ser una protesta contra la visita dels reis, emparada per la llibertat d´expressió i pensament del dos joves. Per tant, condemna Espanya a indemnitzar els dos demandants amb la mateixa quantitat de la multa, més 9.000 euros en concepte de despeses i honoraris.

La sentència assegura que imposar una pena de presó per 'un delicte comés en l´àmbit del debat polític' és contrari a la llibertat d´expressió i s´oposa a considerar els fets un delicte d´odi per una interpretació massa àmplia que 'podria posar en perill el pluralisme, la tolerància i l´esperit d´obertura'. El TEDH posa de manifest que, després de la crema de la foto, no hi hagué conductes violentes ni problemes d´orde públic.

També et pot interessar

stats