Estrasburg resol que l'Audiència Nacional va vulnerar els drets d'Otegi i quatre condemnats més al 'cas Bateragune'

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha sentenciat que es van vulnerar els drets fonalmentals de l'exportaveu de Batasuna.

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi,en una imatge d'arxiu
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi,en una imatge d'arxiu / Juan Herrero (Efe)

El Tribunal de Drets Humans de la Unió Europea (TEDH)  conclou que l'Audiència Nacional va vulnerar els drets fonamentals de l'exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, en el juí pel cas Bateragune, on va ser jutjat al costat de quatre persones més. Entre ells, el secretari general del sindicat LAB, Rafa Díez; l'extresorera del Partit Comunista de les Terres Basques, Sonia Jacinto, l'exportaveu de Sortu a Navarra, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez, de l'organització juvenil Haika,  . Per aquest judici, Otegi i Díaz van ser condemnat a sis anys de presó per un delicte de pertinença a la banda terrorista ETA. Otegi segueix complint una condemna ferma de 10 anys d'inhabilitació.  

L'Audiència Nacional també va condemnar Sonia Jacinto, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez huit anys de presó, i va absoldre Txelui Moreno, Amaia Esnal i Mañel Serra. 

Estrasburg condemna l'Audiència Nacional per no atendre la reprovació que van presentar Arnaldo Otegi i altres quatre dirigents de l'esquerra abertzale en 2011 per la parcialitat de la jutgessa de l'Audiència Nacional, Ángela Murillo.

El TEDH rebutja la presumpta parcilitat del magistrat del Constitucional Pérez de los Cobos 

A més a més, Arnaldo Otegi denunciava la presumpta parcialitat del president del tribunal, Francisco Pérez de los Cobos (actual magistrat del Tribunal Constitucional)  per la seua militància en el Partit Popular. I del magistrat Antonio Narváez, que va ser el fiscal que va impulsar la il·legalització de Batasuna. El TEDH ha rebutjat aquests arguments, que va titlar de "maliciosos" en primera instància, i va admetre a tràmit només la part relativa a l'Audiència Nacional.

La sentència, que s'ha emès per unanimitat, declara que s'ha produït una vulneració de l'article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans. . Aquest article estableix el dret a ser jutjat per un tribunal independent i imparcial. 

El cas, instat per la defensa d'Otegi, buscava aclarir si l'actuació de la magistrada Murillo va vulnerar els seus drets fonamentals. La defensa va al·legar que la seua imparcialitat estava contaminada pel prejuí que va mostrar en una causa anterior contra ell. En concret, s'al·legava que durant el juí per l'homenatge al capitost d'ETA, 'Argala', Murillo va preguntar a Otegi si condemnava el terrorisme etarra i, davant la negativa a respondre, la magistrada va afirmar: "Ja sabia jo que no em contestaria a aquesta pregunta".

La resolució arriba tres anys després de la presentació del recurs d'empara al Tribunal Europeu de Drets Humans. 

Otegi: "Ens varen empresonar per construir una estratègia pacífica" 

El coordinador general de EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que els processats varen ser ermpresonats per "construir una estratègia pacífica" i ha assegurat: "Hui la seua gran mentida queda al descobert". Otegi ha afegit a través de les xarxes socials que "el nostre somriure és més ampli i Espanya queda retractada com allò que és: un Estat antidemocràtic". 

També et pot interessar

stats