Els Estats Units confirmen els contactes amb Espanya sobre el problema migratori a Centreamèrica

La Casa Blanca elogia l'ajuda d'Espanya, però no ha confirmat cap acord per al reassentament de migrants al nostre territori

Grup de migrants deportats dels Estats Units a Mèxic creuen la frontera del Paso del Norte en Ciudad Juàrez
Grup de migrants deportats dels Estats Units a Mèxic creuen la frontera d'El Paso a Ciudad Juárez / José Luis González (Reuters)

L'administració de Joe Biden manté contactes amb Espanya per a abordar el problema migratori a Centreamèrica i com fer-li front, han reconegut fonts de la Casa Blanca que, no obstant això, no han volgut confirmar un eventual acord per al reassentament de migrants centreamericans des dels Estats Units fins a territori espanyol.

La setmana passada el portal de notícies Axios va revelar que el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, firmaria aquest acord durant la seua assistència com a convidat a la Cimera de les Amèriques aquesta setmana, durant la qual el tema migratori serà central en l'agenda.

Segons els documents als quals va tindre accés aquest mitjà, Espanya estaria disposada a rebre una xifra "modesta" encara que "simbòlicament important" de refugiats centreamericans. Així mateix, el govern espanyol també estaria disposat a acceptar duplicar o fins i tot triplicar el nombre de treballadors temporals que venen a Espanya des de Centreamèrica en virtut d'acords específics amb els seus països d'origen, com el que existeix ja amb Hondures.

Fonts d'Exteriors consultades per Europa Press no van confirmar aquest extrem, com tampoc ho va fer el Departament d'Estat. Ara, alts càrrecs de la Casa Blanca també han evitat confirmar la informació d'Axios, que també apuntava a acords en matèria migratòria amb el Canadà, encara que sí que han reconegut contactes.

"Hi haurà anuncis addicionals durant la setmana sobre migració", s'han limitat a dir les fonts durant un brífing sobre l'agenda que mantindrà durant la cimera la vicepresidenta, Kamala Harris, a la qual Biden ha encarregat el problema de la migració centreamericana, que té en general com a destí final els Estats Units.

Les fonts han assegurat que hi ha hagut "converses en profunditat" sobre aquesta qüestió tant amb els països de la regió com "amb alguns socis externs com Espanya, que ha sigut realment útil tant quant a les causes en l'arrel de la qüestió de Centreamèrica com potencialment sobre migració".

L'eventual acord hauria sigut abordat durant la primera reunió del grup de treball Espanya-EUA sobre Centreamèrica que va tindre lloc el passat 25 de maig i va estar presidida pel secretari d'Estat per a Iberoamèrica i el Carib, Juan Fernández Trigo, i la subsecretària d'Estat adjunta per a Assumptes de l'Hemisferi Occidental estatunidenc, Emily Mendrala.

En el seu comunicat conjunt, els dos països van dir que havien "estudiat propostes i accions per a abordar de manera conjunta i amb els països de la regió els desafiaments que plantegen el desplaçament forçat i els moviments migratoris irregulars en i des de Centreamèrica", per la qual cosa l'acord de reassentament podria encaixar dins d'aquestes propostes.

També et pot interessar

stats