Esquerra no confirma encara el suport a Sánchez i demana una taula de negociació amb “garanties de compliment”

El PSOE valora la voluntat de diàleg, però no dona cap resposta a les reivindicacions del partit català en finalitzar la reunió.

Les delegacions del PSOE, a l’esquerra, i d’ERC abans de començar la reunió d’aquesta vesprada al Congrés
Les delegacions del PSOE, a l’esquerra, i d’ERC abans de començar la reunió d’aquesta vesprada al Congrés / Efe

Esquerra Republicana de Catalunya continua sense garantir una votació a favor de la investidura de Pedro Sánchez, encara que tant la formació republicana com el PSOE admeten la voluntat de diàleg per a desbloquejar la situació política. Per això, els representants de les formacions tornaran a reunir-se dimarts que ve a la vesprada per a intentar acostar posicions. 

Amb aquesta conclusió es tancava la reunió entre les delegacions negociadores del PSOE i d’Esquerra Republicana de Catalunya per a buscar un acord que facilite la investidura del socialista Pedro Sánchez. A la trobada han assistit tres representants de cada partit, els socialistes encapçalats per Adriana Lastra, portaveu socialista al Congrés, i en el cas d’Esquerra Republicana per Gabriel Rufián, també portaveu a la cambra baixa. 

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya apunten que la trobada d’aquest dijous amb els socialistes ha servit per a “constatar la necessitat d’abordar políticament un conflicte que és, essencialment, de naturalesa política”. 

Pel que fa a les referències concretes al conflicte de Catalunya, la formació republicana ha traslladat a l’equip negociador del PSOE que “la solució democràtica passa per una taula de negociació, que es fonamenta en quatre pilars: que siga entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i garanties de compliment”. 

Per la seua banda, els socialistes, en el comunicat que han emés després de la reunió, no han donat una resposta clara aquestes exigències d’ERC. Únicament s’han limitat a assenyalar que, per a aconseguir “una estabilitat política necessària”, les dos formacions coincideixen a abordar en les negociacions “l’agenda de drets socials, la recuperació de drets civils i laborals retallats pels governs del PP, la situació industrial a Catalunya i al conjunt d’Espanya -en particular el sector de l’automoció- i encarrilar el conflicte polític de Catalunya des del diàleg i l’enteniment institucional”. 

Malgrat la negativa a donar suport a la investidura per part d’ERC, des del PSOE han indicat que la reunió d’aquest dijous ha servit per a “constar la inexistència de diferències, però també de punts de trobada i, en tot cas, una voluntat compartida de diàleg que permitisca desencallar la formació de govern”.

També et pot interessar

stats