Esquerra condiciona l'abstenció en la investidura en una taula de negociació "d'iguals" entre Catalunya i Espanya

El coordinador nacional d'ERC assegura que la posició de la formació ha canviat des de juliol, quan apostava obertament per facilitar un govern d'esquerres.

El coordinador d'ERC Pere Aragonès (esquerra) i el diputat al Congrés Gabriel Rufián, en un míting
El coordinador d'ERC Pere Aragonès (esquerra) i el diputat al Congrés Gabriel Rufián, en un míting / Toni Albir (Efe)

Esquerra Republicana de Catalunya votarà "no" a la investidura del socialista Pedro Sánchez, i només variarà la posició si s'assoleix el compromís d'activar una taula de negociació "d'igual a igual" entre les institucions catalanes i l'estat espanyol per a abordar el "conflicte polític". 

"O hi ha una taula de negociació política (sobre Catalunya), o nosaltres no podem abstindre'ns", ha advertit el vicepresident del govern català i coordinador nacional d'Esquerra, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio hores després del preacord entre el PSOE i Unides Podem per a un govern de coalició. 

Aragonès ha criticat durament el sobtat preacord. En la seua opinió evidencia que s'ha "pres el pèl" als espanyols i la "frivolitat" dels dos partits, que segons ha explicat encara no l'han contactat per a negociar la investidura ni el paper dels 13 diputats d’ERC. 

Assegura, a més, que la posició de la formació republicana ha canviat des de juliol, quan apostava obertament per facilitar un govern del bloc d'esquerres, perquè ja no existeix "marge per a la confiança". A més, ha retret al PSOE que haja "abraçat el relat de Ciutadans sobre el que està passant a Catalunya". 

A l'octubre el Tribunal Suprem va condemnar els líders del 'procés' per sedició i malversació, sentenciant a la pena màxima, tretze anys de reclusió, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras. A més, el Tribunal Constitucional ha fet diverses advertències al Parlament de Catalunya i al president de la cambra, el també republicà Roger Torrent, per les possibles conseqüències penals per tramitar mocions sobre l'autodeterminació. 

Durant l'entrevista, Aragonès ha mostrat suport als membres de la mesa del Parlament, ha deplorat que l'Estat insistisca en la via "penal" per a abordar "el conflicte polític" a Catalunya, i ha reclamat a Sánchez que mantinga "una via de comunicació oberta" amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

Així mateix, Aragonès ha fet una crida a la ciutadania per a "no afluixar" en les mobilitzacions contra la sentència del procés per a aconseguir que "el govern [espanyol] es moga" i ha relativitzat les pèrdues econòmiques derivades d'aquestes protestes. 

També et pot interessar

stats