Espanya ret homenatge a les víctimes d’ETA i a la col·laboració francesa en un acte sense participació del PP

França entrega més de 8.000 efectes i documents confiscats que poden ajudar a aclarir atemptats no resolts.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre francés, Édouard Philippe, durant l'acte
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre francés, Édouard Philippe, durant l'acte / Mariscal (Efe)

El govern espanyol ha homenatjat les víctimes d'ETA i la col·laboració del govern francés en la lluita antiterrorista en un acte al palau de La Moncloa on ha assistit el primer ministre francés, Édouard Philippe.

Durant la cerimònia, el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat la necessitat de “donar visibilitat a la victòria” i de posar en valor en el relat les víctimes del terrorisme, davant de “la temptació de la desmemòria”. Sánchez també ha alabat la valentia, el coratge i la dignitat del col·lectiu, que considera que la societat té l’obligació de reconéixer. 

"Resistírem primer i al final guanyàrem des de l'estat de dret i amb el compromís de la societat basca i espanyola", ha afirmat Sánchez davant d’una àmplia representació de les forces de seguretat i de la judicatura, als quals ha agraït la seua contribució per a la derrota de la banda terrorista.

Entrega de 8.000 efectius i documents confiscats a França

Durant l’acte s’ha escenificat l’entrega simbòlica per part del primer ministre de França de més de 8.000 efectes i documents que les forces de cossos de seguretat francesos van confiscar a la banda. 

El material pot ajudar a aclarir atemptats encara no resolts però, més enllà de la rellevància informativa i/o judicial, s’ha destacat la importància dels documents per al record a les víctimes. La majoria es guardaran al Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme que obrirà les portes a Vitòria aquesta tardor. 

Sánchez, també ha imposat la Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica a les magistrades Hèléne Davo i Laurence Li Vert per la seua col·laboració en la lluita contra el terrorisme i ha celebrat l’“estreta i eficaç cooperació” del país veí.

El PP, absent

L’acte ha comptat amb la presència dels expresidents socialistes Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, però sense cap dels populars, que han excusat l’assistència.  

El líder del PP, Pablo Casado, ha criticat no haver estat convidat a l’esdeveniment i que l’executiu espanyol no haja comptat amb el partit “que va derrotar” la banda terrorista. 

Fonts del govern socialista citades per Efe han matisat que no s'han formulat invitacions a les cúpules dels partits, sinó "institucionals", i que aquestes s'han comunicat per escrit i per telèfon. Les mateixes fonts han insistit en la voluntat de no contribuir a polemitzar un acte que tenia com a protagonistes les víctimes d'ETA i que ha comptat amb la participació de 16 de les 20 associacions de víctimes convocades.  

Per contra, sí que hi ha participat una representació basca, encapçalada pel lehendakari Iñigo Urkullu, qui ha contemplant en peu l’aurresku tradicional que ha posat fi a la cerimònia.   

També et pot interessar

stats