Espanya protesta davant el Regne Unit per tres incidents en aigües pròximes a Gibraltar

El Ministeri d'Afers Estrangers denuncia els moviments de diverses embarcacions en aigües espanyoles i recorda que Espanya no reconeix a la colònia més aigües que les interiors del port

El pesquer 'Mi Daniela', que va ser denunciat per les autoritats de Gibraltar, ix del port de l'Atunara acompanyat per la Guàrdia Civil
El pesquer Mi Daniela, que va ser denunciat per les autoritats de Gibraltar, ix del port de La Atunara acompanyat per la Guàrdia Civil / Carrasco Ragel (Efe)

El Ministeri d'Afers Estrangers ha presentat una protesta davant l'ambaixada del Regne Unit a Madrid pel que Espanya considera tres "greus incidents" ocorreguts a l'agost en aigües pròximes al Penyal de Gibraltar.

Es tracta d'una nota verbal datada dilluns passat, en la qual el ministeri encapçalat per José Manuel Albares manifesta la seua "més enèrgica protesta" pels moviments de diverses embarcacions en aigües espanyoles, al mateix temps que recorda que Espanya no reconeix a la colònia més aigües que les interiors del port.

Detalla Exteriors els tres incidents pels quals ha traslladat la seua queixa a les autoritats britàniques. El primer ocorregut el passat 1 d'agost quan el vaixell metaner Gas Venus va abocar gran quantitat de combustible en aigües de la badia d'Algesires mentre es proveïa de combustible d'un altre vaixell en alta mar.

El segon va succeir el 14 d'agost, quan l'embarcació Calàbria II, del Servei de Vigilància Duanera (SVA) va veure "entorpida" la seua labor per tres vaixells del servei duaner del Regne Unit i de la Royal Navy, creant "una situació de risc", a més de dificultar la seua funció.

El tercer episodi que ha motivat la protesta va ocórrer el passat dia 21, per la fustigació que va patir el pesquer Mi Daniela per part d'"embarcacions d'Estat britàniques" que van actuar "de nou en aigües espanyoles pròximes al Penyal, en clara violació de la sobirania espanyola i actuant fora de la seua jurisdicció”.

La protesta espanyola remarca després de constatar tots aquests fets que la posició nacional sobre Gibraltar "roman inalterada perquè el regne d'Espanya no reconeix al Regne Unit altres drets i situacions respecte als espais marítims de Gibraltar que no estiguen compresos en l'article X del Tractat d'Utrecht del 1713″.

També assenyala que Espanya "continuarà exercint la seua sobirania en aigües espanyoles de la mateixa manera que ho ha fet des de temps immemorial”.

També et pot interessar

stats