Espanya protesta per l'arribada a Gibraltar d'un submarí nuclear dels EUA

Afers Estrangers han transmés el seu malestar per l'elecció de Gibraltar, ja que disposa, a poca distància, de les instal·lacions que li ofereix la base naval de Rota

El submarí de propulsió nuclear USS Georgia en una imatge d'arxiu
El submarí de propulsió nuclear USS Georgia en una imatge d'arxiu / US Navy

El govern espanyol ha presentat una protesta diplomàtica davant els Estats Units per l'arribada, prevista per a aquest dimecres, del submarí de propulsió nuclear USS Georgia al port de Gibraltar, segons ha confirmat el Ministeri d'Afers Estrangers.

Les autoritats espanyoles han transmés el seu malestar per l'elecció de Gibraltar per a l'escala del submarí, ja que disposa, a poca distància, de les instal·lacions que li ofereix la base naval de Rota, on, precisament, va fondejar l'agost del 2020, segons ha avançat The Diplomat.

Afers Estrangers hauria recordat a les autoritats dels EUA les instal·lacions existents en la base naval de Rota, d'ús estatunidenc i localitzades a poques milles de Gibraltar.

A més, Espanya ha posat en marxa els protocols habituals per a vetlar perquè aquest tipus d'escales de submarins nuclears es produïsquen amb les màximes garanties de seguretat per als habitants i per al medi ambient.

Fonts del ministeri ha explicat que Espanya no pot impedir que es facen aquest tipus d'escales, que causen malestar a Espanya i provoquen les protestes de grups ecologistes i ciutadans de la zona.

Un port cedit al Regne Unit el 1713

Espanya va cedir al Regne Unit el port de Gibraltar, amb les seues aigües interiors, en virtut de l'Article X del Tractat d'Utrecht de 1713, per la qual cosa Espanya no pot evitar que aquestes escales es duguen a terme.

Es desconeix el temps que el submarí romandrà a Gibraltar ni els motius de l'escala en la colònia britànica, encara que altres fonts consultades per The Diplomat van descartar que es tracte d'una reparació.

També et pot interessar

stats