Espanya manté el veto a l'acord del Brexit si no es canvien els termes sobre Gibraltar

Pedro Sánchez insisteix des de Cuba que les posicions amb May continuen allunyades i que defensarà els interessos espanyols.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb el vicecanceller cubà, Rogelio Sierra
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb el vicecanceller cubà, Rogelio Sierra / Ernesto Mastrascusa (Efe)

El govern espanyol manté el veto a l'acord entre la Unió Europea i el Regne Unit per a fer efectiu el Brexit, perquè assegura que no s'hi estan defensant els interessos d'Espanya i no li serveixen les últimes declaracions de la primera ministra britànica, Theresa May.

Des de Cuba, on ha viatjat acompanyat per l'ombra del Brexit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha pronunciat per primera volta sobre l'acord entre la Unió Europea i el Regne Unit. Mitjançant un missatge de Twitter, ha insistit que després de la seua conversa telefònica amb May, les posicions continuen allunyades i que l'executiu central sempre defensarà els interessos espanyols. Si no hi ha canvis, ha assegurat, Espanya vetarà el Brexit.

Quan falten 48 hores perquè comence el Consell Europeu extraordinari en què es tractarà l'acord, el govern espanyol continua sense estar còmode ni amb el text del tractat d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea ni amb la declaració política sobre la relació futura.

Com ja ha reiterat el govern central en diverses ocasions, Espanya no donarà suport a un acord sobre el Brexit que no deixe escrit amb total claredat que qualsevol assumpte referit a Gibraltar ha de ser negociat entre Espanya i el Regne unit.

Hores abans, el secretari d'estat per a la Unió Euroepa, Luis Marco Aguriano, expressava el malestar de l'executiu espanyol per la inclusió en l'acord de l'article 184, l'origen de la polèmica. Un paràgraf que, segons ha lamentat, va ser afegit quasi "amb nocturnitat i traïdoria" i podria ser utilitzat pel Regne Unit per a argumentar que un futur acord de la UE amb el Regne Unit "inclourà Gibraltar en el seu camp d'aplicació sense tindre necessàriament l'acord previ d'Espanya".

També et pot interessar

stats