Espanya i Cuba acorden un mecanisme de consultes polítiques que permetrà parlar de drets humans

Sánchez li trasllada al president Díaz-Canel que al govern espanyol li faria “il·lusió” que els reis d’Espanya visiten Cuba en 2019.

El president espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb el president cubà, Miguel Díaz-Canel al palau de la Revolució a l’Havana
El president espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb el president cubà, Miguel Díaz-Canel al palau de la Revolució a l’Havana / Juanjo Martí (Reuters)

Els governs espanyol i cubà han signat a l’Havana un memoràndum de consultes polítiques que recull, específicament, la possibilitat de parlar sobre drets humans. Un acord amb el president cubà, Miguel Díaz-Canel, que s’ha produït en la visita que fa Pedro Sánchez a Cuba, la primera d’un president espanyol en 32 anys.

Aquest memoràndum que signen els dos països suposa la creació d’un mecanisme de consultes estructurat i permanent, i segons han explicat des de La Moncloa, és el primer d’aquest tipus que Cuba acorda amb un altre país.

Sánchez ha transmés al president cubà “el desig del govern espanyol d’acompanyar activament el país en el procés de transició i obertura que porta a terme”.

Visita dels reis d’Espanya a Cuba

Sánchez també ha aprofitat la visita per a traslladar a Díaz-Canel que al govern espanyol li faria “il·lusió” que els reis d’Espanya visiten Cuba en 2019. La resposta del dirigent cubà ha sigut d’expectació i acceptació. El govern cubà manté oberta la invitació als monarques espanyols que ja va oferir l’anterior president, Raúl Castro, però mai es va produir perquè no es donaven les circumstàncies, segons va manifestar el que era ministre d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis.

Fòrum empresarial

La jornada d’aquest divendres tindrà un marcat caràcter econòmic i Sánchez assistirà a un fòrum empresarial amb la vintena d’empresaris que l’han acompanyat. Amb aquest objectiu econòmic, el president espanyol ha traslladat al seu homòleg cubà l’interés de les empreses espanyoles de contribuir al “desenvolupament econòmic del país i el compromís de la cooperació espanyola amb Cuba’’.

A més, Sánchez recorrerà els carrers de l’Havana Vella i presidirà un acte on participaran representants de la societat social cubana.

També et pot interessar

stats