Els escons valencians al Congrés fan valoració de la cambra més femenina de la història

Les formacions delimiten els eixos fonamentals de la legislatura durant la constitució de la cambra baixa.

VÍDEO | Els escons valencians al Congrés fan valoració de la cambra més femenina de la història

L’hemicicle del Congrés amb més representació femenina de la història obri les portes. Dels 350 escons, 32 estan reservats a les formacions valencianes. Hi ha cares noves que ja han intervingut en directe en À Punt NTC matí.

El diputat de Compromís i ja veterà en la cambra baixa, Joan Baldoví, ha marcat com a objectiu irrenunciable el mateix que demanava fa huit anys. “S’ha de trobar una solució al finançament autonòmic, no només per als valencians, sinó per a altres territoris que ho estan patint, com Múrcia i Andalusia”, ha explicat. A més, ha afegit, “s’ha de trobar una solució al deute que llasta els comptes del nostre govern, perquè hem de pagar els interessos d’un préstec il·legítim”. Baldoví ha contrarestat aquestes crítiques amb un reconeixement al Congrés més paritari de tot Europa i a la pluralitat de partits presents en la cambra. “Però no m’agrada la irrupció de l’extrema dreta, espere que en els pròxims anys siga un tema anecdòtic i que la resta de formacions no vulguen retrocedir en la història”, ha apuntat.

Maria Teresa Pérez, diputada d’Unides Podem per Alacant, sí que és una de les estrenes que ha irromput en l’escenari polític exigint com a punts bàsics de la legislatura “el feminisme, l’ecologisme i la defensa dels drets laborals de sectors tan menyspreats com el de les aparadores”. Pérez ha valorat una coalició d’esquerres “amb un diàleg empàtic, menys violent i amb menys testosterona”, a banda de destacar el quasi 47% de presència femenina com una “fita històrica”.

La diputada de Ciutadans per Alacant, Marta Martín, ha iniciat la seua intervenció recordant que seran una oposició “molt forta” i que vigilaran el govern de Pedro Sánchez. “És una vergonya que persones que han participat en un colp d’estat a la democràcia espanyola puguen ocupar un càrrec de diputat”, ha declarat sobre la figura dels polítics catalans empresonats. Per això ha dit que defendran amb fermesa els temes econòmics i territorials, “però també les qüestions d’estat”.

Per la seua banda, la diputada Belén Hoyo ha definit el PP com a líder d’una oposició “responsable, constructiva i contundent”. Hoyo ha lamentat l’aparició dels presos independentistes al Congrés i el possible pacte entre els socialistes amb “l’esquerra més radical que és Podem i els independentistes que volen trencar Espanya”.

La socialista Susana Ros, per la seua part, ha recordat que aspiren a formar un govern monocolor i arribar a acords amb la resta de partits. Abans de l’arribada a la cambra, els socialistes s’han reunit per a abordar els eixos fonamentals dels pròxims quatre anys: una nova llei d’educació i ciència, un nou estatut de treballadors i treballadores, la igualtat real entre homes i dones i l’afiançament del sistema de pensions. “També volem assegurar treball i vivenda als més joves i un nou finançament autonòmic”, ha apuntat Ros.

També et pot interessar

stats