ERC vota el full de ruta cap a la independència sense renunciar a cap via

Marta Vilalta diu que per a tornar a negociar per a formar govern, volen “saber què opina el PSOE” sobre la sentència de Junqueras.

VÍDEO | ERC vota el full de ruta cap a la independència sense renunciar a cap via

“Acatar i respectar les sentències”. És el que han de fer, segons la portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, el govern espanyol i l’Advocacia de l’Estat. Per a tornar a seure’s a negociar, adverteix Marta Vilalta: “El que volem saber es què opina el PSOE sobre la sentència: la respecta? Volem saber si hi ha el compromís d’escollir la via política o de seguir en la via de la repressió i de la judicialització”. 

Vilalta ha respost als micròfons de La qüestió, només algunes hores abans de la celebració de la segona part del 28 Congrés Nacional d’ERC. El partit arriba aquesta cita amb la vista posada en les repercussions que tindrà la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), que reconeix la immunitat del líder de la formació, Oriol Junqueras.

En aquest sentit, Vilalta ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez té dues opcions per davant: posar en llibertat Junqueras, la qual cosa “pot comportar la nul·litat del judici” o fer com que “ací no ha passat res”. Sobre aquest alliberament i el moment en què es produiria, Vilalta s’ha mostrat prudent: no asseguren que es produïsca abans de Reis, “fins ara mai no hem trobat justícia” en les instàncies judicials espanyoles. 

Vora 1.700 militants participen en el conclave a l’auditori del Fòrum de Barcelona, que té com a principal objectiu debatre i aprovar la ponència política de caràcter estratègic per als pròxims anys. El document fixa el full de ruta dels republicans cap a la independència sense renunciar a cap via “democràtica i pacífica”. Vilalta ha confirmat en La qüestió d’À Punt que l’objectiu és “materialitzar i consolidar la república catalana”. “Volem la independència del nostre país, de fet, la independència dels Països Catalans, però començant per aquesta república catalana, i ho intentarem per totes les vies. En les democràcies, els conflictes polítics s’han de resoldre votant”.

En la primera part del Congrés, que va tindre lloc el 15 de setembre, l’executiva de Junqueras i Marta Rovira, president i secretària general, va ser revalidada amb pocs canvis respecte a l’anterior. Amb la ponència política, la direcció d’ERC busca reforçar l’aposta pel diàleg i la via acordada amb l’Estat per a l’exercici de l’autodeterminació de Catalunya, encara que no descarta un referèndum unilateral si la negociació resulta impossible. 

També et pot interessar

stats