ERC proposa un futur referèndum com el de Montenegro

La nova consulta repetiria la fórmula aprovada per la UE d'aconseguir un mínim de participació del 50% i un 55% de respostes positives

Urna de votació del referèndum del 1-O
Urna de votació del referèndum del 1-O / Europa Press

Esquerra Republicana ha avançat aquest dilluns que proposarà en la taula de negociació amb el govern espanyol un referèndum sobre la independència que considerarà vàlid si la participació supera el 50% del cens i el sí obté un suport mínim del 55%. En el referèndum del 2017 la participació va ser del 43%. Les xifres que ara proposa són les que la Unió Europea va exigir en el referèndum de Montenegro.

Els republicans faran el 28 de gener la segona fase del seu congrés nacional. Durant l'acte la formació redefinirà els eixos estratègics del partit. Amb aquest objectiu, la la direcció ha aprovat un document que detalla les condicions per a fer un referèndum d'independència. "La via democràtica del referèndum" és el nou full de ruta que aposta per articular un "acord de claredat", seguint la via canadenca. Aquest document ha de continuar una tramitació interna dins del partit.

Aquest "acord de claredat" s'hauria de debatre en primera instància a Catalunya, per tal de trobar aliances entre actors polítics econòmics i socials. Una vegada hi haguera una proposta que fixara les condicions del referèndum, aquesta proposta s'hauria de negociar amb el govern d'Espanya per tal de materialitzar la consulta.

Amb la vista posada als exemples d'Escòcia, el Quebec i Montenegro, el document previ dibuixa les condicions que hauria de tindre el referèndum. ERC aposta, per exemple, per una "pregunta clara" i que pogueren votar tots els residents majors de setze anys i les persones amb dret a vot en les eleccions del Parlament de Catalunya, continuant amb el model del referèndum d'Escòcia del 2014.

Dins de les seues propostes, també estan els percentatges necessaris per a considerar vàlid el referèndum i el percentatge requerit per a guanyar. Així, es consideraria una victòria del sí a la independència quan el sí fora la resposta d'un 55% dels vots, en un plebiscit que tinguera una participació almenys del 55% del cens.

Per al partit independentista, una "clara" majoria de vots a favor de la independència suposaria iniciar un procés de negociació entre Catalunya i l'Estat. El seu document també preveu una mediació europea i internacional per a arribar a un acord que permetera "la creació d'una República Catalana independent reconeguda internacionalment".

Un independentisme "empàtic" i allunyat de l"antipolítica"

La ponència republicana posa en valor el procés de diàleg amb l'Estat i els "avanços en la desjudicialització del conflicte i en l'agenda antirepressiva", que atribueixen a la força electoral d'ERC. En aquest sentit, es congratulen d'haver aconseguit impulsar la taula de negociació, els indults i la derogació del delicte de sedició.

El document també posa l'accent en la transversalitat de l'independentisme i, per a l'èxit, creu que ha de ser "propositiu, empàtic, obert i inclusiu", frenant així la "creixent polarització en què està immersa una part de l'independentisme" i allunyant-se del "corrent antipolític i populista".

També et pot interessar

stats