ERC inicia la negociació per a formar govern amb els partits sobiranistes i al marge del PSC

El candidat del PSC deixa clar que l’amnistia i l’autodeterminació “no són dos horitzons realitzables”.

Oriol Junqueras  i el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la valoració dels resutats.
Oriol Junqueras i el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la valoració dels resutats. / Alberto Estévez (Efe / Pool)

Les primeres declaracions dels líders polítics evidencien la complicada situació del mapa polític català. Així, mentre el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha afirmat aquest dilluns que no creu que del nou Parlament després de les eleccions del 14F isca un govern independentista, i ha reivindicat l’“actitud constructiva” del seu partit per a articular una majoria de govern, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha deixat clar que un govern amb el PSC és “impossible”. De fet, ERC ha explicat en roda de premsa que iniciarà "de manera immediata" la negociació amb tots els partits sobiranistes "que ens porte a la formació del nou govern", i descarta totalment qualsevol possibilitat d'acord amb el PSC.

En una entrevista en Catalunya Ràdio, l’exministre de Sanitat ha reiterat que es presentarà a una investidura “per convicció i per coherència” després de guanyar les eleccions en vots i empatar en 33 escons amb ERC, i que es reunirà amb totes les forces excepte amb Vox. I ha assegurat que al llarg d’aquest dilluns parlarà amb dirigents d’ERC. També ha desvinculat el procés d’indults als condemnats per l’1-O dels resultats electorals que, segons ell, són un “aval a la política de diàleg i retrobament del PSOE”. De fet, en una altra entrevista en la Ser, ha dit sobre el programa d’ERC que l’amnistia i autodeterminació “no són dos horitzons realitzables”, i ha apostat per obrir a Catalunya una etapa de retrobament, en les seues paraules.

Mentrestant, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit aquest dilluns que un govern entre ERC i el PSC és “impossible” perquè tots dos són “els partits polítics més antagònics de Catalunya”. En declaracions a TV3, Junqueras ha afirmat que el PSC “representa a una monarquia corrupta i decadent”, té “un llarguíssim historial de corrupció” i “ha aplaudit repetidament la presó dels presos polítics i l’exili dels exiliats”.

Així, ha insistit a propugnar la fórmula de la “via àmplia” que ERC ha exhibit durant tota la campanya, una “majoria al més àmplia possible” que siga favorable a “l’amnistia i l’autodeterminació”. Ha demanat d’aquesta forma a Junts, CUP i comuns “anteposar els interessos de la societat als de partit”.

En el mateix sentit que Junqueras s'ha pronunciat aquest dilluns el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha apostat per formar govern al costat de Junts, CUP i Comuns --amb el que sumarien una majoria de 82 escons en el Parlament-- i ha emplaçat als partits a negociar per a aconseguir-ho: "La responsabilitat és compartida". Aragonès també ha reiterat que no arribaran a acords d'investidura amb el PSC perquè els socialistes i els republicans són "com l'oli i l'aigua".

ERC demanarà a Madrid diàleg per a un referèndum

ERC, a més, ha anunciat que demà dimarts reclamarà al govern de Pedro Sánchez al Congrés un acord per a poder convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Ciutadans diu que els resultats no representen la pluralitat catalana

Mentrestant, Ciutadans continua digerint la forta davallada que ha patit en aquest procés electoral. El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha sostingut que en les eleccions catalanes ha faltat molta gent en les urnes i ha considerat que “el Parlament resultant no representa amb fidelitat la pluralitat de la societat catalana”.

En una entrevista d’Antena 3 aquest dilluns, Carrizosa ha reconegut que el partit taronja no ha sabut mobilitzar el seu electorat, que assegura que “està en el centre, bastant despolititzat i molt pragmàtic: si no té incentius clars per a anar a votar, per a mobilitzar-se, al final no li acaba de convéncer res i no votarà”.

A pesar de la desfeta, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha deixat clar aquest dilluns que no té intenció de dimitir. “Jo seguiré davant d’aquest projecte, a més crec que amb un suport del partit”, ha declarat en una entrevista en Onda Cero.

També et pot interessar

stats