Entra en vigor la prohibició de circs amb animals en la Comunitat Valenciana

La mesura entra en vigor el 31 de gener per a donar temps que un circ acabe d’oferir l’espectacle que tenia autoritzat.

La Comunitat Valenciana es converteix en la sisena espanyola que prohibeix circs amb animals
La Comunitat Valenciana es converteix en la sisena espanyola que prohibeix circs amb animals / Reuters

La prohibició de circs amb animals i d’atraccions firals amb animals lligats entra en vigor aquest dijous a la Comunitat Valenciana. A partir d’ara, la Conselleria de Medi Ambient obrirà expedient sancionador si algun ajuntament la incompleix.

La Comunitat Valenciana es converteix així en la sisena espanyola a prohibir circs amb animals. La primera a implantar aquesta mesura va ser Catalunya el 2015, seguida el 2017 per Balears, Galícia i Múrcia, i el 2018 La Rioja, segons ha explicat la coordinadora de la plataforma InfoCircos, Marta Merchán.

La prohibició s’introdueix a partir d’una esmena a la Llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2019, presentada pel PSPV-PSOE i Compromís, en la qual es remetia la seua entrada en vigor al 31 de gener de 2019 per a donar temps perquè un circ acabe d’oferir l’espectacle que tenia autoritzat.

La diputada de Compromís Cristina Rodríguez, impulsora d’aquesta esmena, ha explicat que les Corts ja van aprovar fa mesos per unanimitat una proposició no de llei per a prohibir els circs amb animals salvatges, encara que aquest acord no s’havia materialitzat en cap llei.

Rodríguez ha precisat que la intenció era incloure aquesta prohibició en la futura llei valenciana de protecció animal, de la qual ja existeix un avantprojecte que s’ha consensuat amb col·lectius animalistes. No obstant això, és probable que no es puga aprovar a causa del poc temps que queda perquè finalitze la legislatura. Així, es va optar per incloure en la llei d’acompanyament als pressupostos aquesta mesura, referida a tots els animals.

També ha dit que en els circs ja estan “conscienciats”, perquè de fet molts tenen un espectacle amb animals i un altre sense, ha dit la diputada. De fet, InfoCircos, una coalició de cinc entitats de protecció animal que es va crear el 2013, està plantejant als governs i als parlaments autonòmics que impulsen canvis legislatius perquè es prohibisca l’ús d’animals en els circs, ja que el benestar animal és una competència autonòmica.

La seua coordinadora, Marta Merchán, ha manifestat que a Espanya queden molt pocs circs que exhibisquen animals, “no més de mitja dotzena”. Aquests tenen una doble programació, amb animals i sense, en funció del lloc en què actuen.

38 localitats valencianes

La coordinadora d’InfoCircos ha precisat que a Espanya hi ha quasi 500 municipis on no es permet l’ús d’animals en els circs, dels quals 38 pertanyen a la Comunitat Valenciana. Són per exemple València, Alacant, Torrent, Torrevella, Alcoi, Elx, Borriana, Burjassot, Oriola o Paterna. Així mateix, ha avançat que esperen que en els pròxims mesos s’aproven noves prohibicions autonòmiques, com a Extremadura i a Aragó, on el procés està “molt avançat”.

També et pot interessar

stats