Entra en vigor el nou estatut canari, el primer sense aforats

La nova norma preveu també una reforma del sistema electoral de les Canàries i la desvinculació del REF del finançament autonòmic.

President del govern de Canàries, Fernando Clavijo. Europa Press
President del govern de Canàries, Fernando Clavijo. Europa Press

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts la reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Canàries i el nou Règim Econòmic i Fiscal (REF) de l'arxipèlag, de manera que ambdues normes entren en vigor.

El nou estatut canari elimina els aforaments per als diputats del parlament autonòmic i per als membres del govern canari. Aquest pot tindre efectes pràctics en uns dies. La reforma coincideix en el temps amb la instrucció de l'anomenat cas Grues, una causa sobre presumptes irregularitats comeses a l'Ajuntament de la Laguna, mentre l’alcalde era l'actual president de la comunitat, Fernando Clavijo.

Els denunciants del cas sostenen que Clavijo va poder cometre diversos delictes en la gestió del servei municipal de recollida de vehicles de La Laguna, la qual cosa ha comportat que el cas es jutge al Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC), l'únic òrgan amb competències per a investigar o jutjar el president de la comunitat, fins ara.

La nova norma fonamental autonòmica contempla una reforma del sistema electoral de les Canàries i la desvinculació del REF del finançament autonòmic general. A més, reconeix La Graciosa com a huitena illa canària habitada, i concedeix al president autonòmic la facultat de promulgar decrets llei en cas d'urgència i de dissoldre el parlament per a convocar eleccions anticipades.

D'altra banda, el REF conté, entre altres mesures, el descompte per a residents canaris del 75% en els seus viatges a la península Ibèrica, ajudes a la dessalinització d'aigua per a ús agrícola i la destinació d'una partida dels pressupostos generals de l'Estat per a combatre la pobresa si els indicadors canaris es mantenen en pitjors nivells que els de la mitjana estatal.

La publicació es produeix quasi dues setmanes després del previst, ja que l'esperat és que tant l'estatut com el REF anaren al BOE la mateixa setmana del vistiplau definitiu que van rebre del Senat el 24 d'octubre.

També et pot interessar

stats