Enrique Ortiz nega haver rebut tracte de favor per part de Díaz Alperi i Castedo

El tribunal ha de dilucidar si els exalcaldes d'Alacant van modelar el planejament de la ciutat en benefici d'Ortiz a canvi d'obsequis.

Arribada de l'empresari Enrique Ortiz a l'Audiència Provincial d'Alacant

L'Audiència Provincial d'Alacant ha représ aquest dimecres el juí d'una peça separada del cas Brugal que investiga les modificacions presumptament irregulars del pla general d'ordenació urbana d'Alacant. El juí ha començat amb la declaració del principal acusat, el promotor immobiliari Enrique Ortiz. Entre els nou acusats, els principals són els dos exalcaldes del PP, Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi, que, suposadament, van tractar de beneficiar el constructor Ortiz durant la tramitació, entre 2008 i 2010, del PGOU, que finalment no va ser aprovat i, per tant, no va arribar a entrar en vigor.

En la declaració, Enrique Ortiz ha negat haver disposat d'informació privilegiada i de qualsevol mena de “plans” sobre el futur planejament urbanístic de la ciutat d'Alacant previ a la seua redacció.

El promotor, que només ha accedit a respondre a les preguntes formulades per la Fiscalia Anticorrupció però no a la de les acusacions exercides per l'Ajuntament d'Alacant i per l'agrupació local d'Esquerra Unida (EUPV), ha sostingut que les seues empreses es van dedicar a comprar sols en el terme municipal d'Alacant després que es coneguera l'avanç del pla general.

Així, ha negat que els dos exalcaldes d'Alacant també acusats, li facilitaren plànols o qualsevol altre tipus de dada sobre els terrenys que s'anaven a requalificar. A més, Ortiz s'ha negat a referir-se al contingut de les gravacions de les punxades telefòniques, i ha assegurat que estan descontextualitzades.

El que sí que ha declarat Ortiz és que va demanar a Díaz Alperi i a Castedo, quan era regidor d'Urbanisme, que li inclogueren finques de la seua propietat en el sector de Rabassa per a desenvolupar els accessos que exigia el Departament de Carreteres del Ministeri de Foment. Una sol·licitud que va ser rebutjada i que, com ha considerat, el fet de fer-la no constitueix delicte.

Alperi nega les acusacions

A aquestes acusacions, l’exalcalde d’Alacant ha respost que “de cap manera” va beneficiar l'empresari durant la seua etapa en el consistori i ha negat haver rebut regals o viatges per la seua part. Tampoc ha pagat els pisos dels seus fills, ha dit, ni ha gaudit de cap llotja en l'Hèrcules.

Les punxades telefòniques: peça clau de l’acusació

El tribunal ha pogut accedir al contingut original de les punxades telefòniques a l'empresari Enrique Ortiz i la seua dona, fetes durant la investigació policial. Les havia demanades la Fiscalia després que les defenses van dubtar de la validesa com a prova de la còpia de les converses.

Aquestes gravacions són la peça clau sobre la qual es basa l'acusació i les defenses dels acusats volen que s'anul·len, com ja va passar en el juí per la gestió de la recollida del fem d'Oriola. Una decisió que va permetre l'absolució dels acusats.

El regals: diners, viatges i un cotxe

La Fiscalia Anticorrupció considera que els dos expolítics populars van facilitar al promotor informació sobre el futur planejament urbanístic de la ciutat durant la fase de redacció, quan el disseny encara no era públic, a canvi de suposades prebendes. El sumari reflecteix que l'empresari va regalar als dos exalcaldes diverses quantitats de diners, viatges i un cotxe.

Anticorrupció demana deu anys de presó a Díaz Alperi i Castedo

Anticorrupció sol·licita deu anys de presó per a Castedo i 10 anys i 2 mesos per a Díaz Alperi després d'acusar els dos de delictes continuats de revelació d'informació privilegiada per autoritat o funcionari, suborn i tràfic d'influències. Pel que fa a Ortiz, demana 8 anys per tràfic d'influències i suborn.

Al marge de Castedo, Díaz Alperi i Ortiz, la causa se segueix contra els advocats socis del bufet Salvetti, Javier Gutiérrez i José Luis Castedo (germà de l'exalcaldesa); contra el promotor il·licità Ramón Salvador i contra tres persones vinculades a les empreses d'Ortiz en el moment dels fets: Santiago Bernáldez, Pablo Rico i Virgilio Ortiz (germà d'Ortiz).

Les declaracions de la resta dels sis processats estan previstes per a les sessions successives, el dijous 24 de setembre i el 2 d'octubre. El torn dels testimonis, per part seua, començarà a partir del 5 d'octubre, quan està prevista la declaració dels arquitectes urbanistes que van participar en la redacció del PGOU en les seues diferents fases, Luis Cantallops i Jesús Quesada. En aquesta data, també es preveu que declaren diversos tècnics de la Regidoria d'Urbanisme.

També et pot interessar

stats