Enfrontament entre el PP i el PSOE per la quota de preguntes al govern central en el Senat

Els populars reclamen poder formular més qüestions a l'executiu de Sánchez perquè tenen majoria absoluta a la cambra.

Imatge d'arxiu del Senat
Imatge d'arxiu del Senat

El PP i el PSOE arriben enfrontats a les reunions que la junta de portaveus i la mesa del Senat celebren aquest dimecres per a decidir un nou repartiment de les quotes de preguntes orals que cada grup pot formular al Govern d'Espanya durant les sessions de control a la cambra territorial.

L'origen del conflicte es troba en el fet que, per al PP, les set preguntes a les quals té dret (les mateixes que el Grup Socialista) no es corresponen amb el seu pes a la institució, on té majoria absoluta amb 176 senadors i senadores. També considera que el volum actual no és suficient per a la condició del PP com a principal partit de l'oposició.

Per això, els populars volen augmentar de set a deu el nombre de qüestions que poden formular durant les sessions de control. Per a defensar la petició, s'aferren a un informe dels serveis jurídics del Senat que indica que un repartiment basat en criteris estrictament proporcionals donaria tretze preguntes al PP, cinc al PSOE i nou als grups restants.

El plantejament s'ha trobat amb l'oposició del grup socialista, que ha mantingut el mateix nombre de preguntes, set, des de l'inici de la legislatura i considera que la quota no s'ha de modificar. Més encara si es té en compte que el Grup Socialista ha renunciat a formular preguntes a l'executiu central des que Sánchez va arribar a La Moncloa.

Dimecres les dues formacions creuaran arguments per a defensar les seues postures abans d'adoptar una decisió definitiva sobre el canvi en les quotes. De moment, ni PP ni PSOE han manifestat que vulguen modificar el nombre de preguntes orals que corresponen als altres grups: tres per a Units Podem, dues per a ERC, una per al PNB, una per al grup nacionalista (PDeCAT i CC), i dues per al Mixt.

Serà el president de la mesa del Senat, el popular Pío García-Escudero, qui establirà finalment com es distribueixen les preguntes entre cada grup, d'acord amb l'article 163.2 del reglament de la cambra.

També et pot interessar

stats