Els empresaris de Benidorm donen per “perdut” l'estiu

Els reis, victorejats en una visita marcada pel debat de fons sobre la continuïtat de la monarquia

El rei Felip VI i la reina Leticia al passeig marítim de Benidorm
El rei Felip VI i la reina Leticia al passeig marítim de Benidorm / Ballesteros (Efe)

Els reis d’Espanya visiten aquest divendres la Comunitat Valenciana per a conéixer la situació i els efectes econòmics causats per la Covid-19, amb una intensa jornada amb parada a Benidorm i a la ciutat de València i en què estan acompanyats pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i el ministre de Ciència i Universitats, Pedro Duque.

Felip i Letícia han arribat a Benidorm sobre les 11 del matí, en helicòpter. Allà s'han reunit amb membres de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i representants sindicals. Després, victorejats per banyistes i transeünts, han fet un passeig per la platja de Llevant, un punt icònic de la ciutat que cada estiu visiten milers de turistes, nacionals i estrangers. Allí ses majestats han fet parada en una gelateria per a donar suport a un altre sector molt castigat per la crisi del coronavirus, i han pogut comprovar que la imatge que presenta hui el municipi no té res a veure amb la que presentaria qualsevol mes de juliol, amb només el 50% dels establiments hotelers funcionant.

Després de la trobada amb la CEV i els sindicats, el rei Felip ha expressat l'alegria que sent per poder estar a Benidorm físicament i no a través de videoconferència, i ha assegurat que “anima molt” veure que hi ha gent al carrer. Sa majestat ha reconegut que l'estat d'alarma ha sigut una etapa “molt dura” i que la recuperació econòmica i social continua sent-ho. “Estem al corrent de moltes de les mesures que el govern està presentant i tot l'esforç que Espanya està fent a Europa per a defendre una eixida solidària i responsable d'aquesta crisi, que és comuna”, ha afegit.

El president de la patronal valenciana, Salvador Navarro, ha afirmat que la visita dels reis a Benidorm és “molt motivadora” perquè demostra que l'empresariat del sector turístic està donant senyals de “qualitat i seguretat”. Els empresaris turístics de la ciutat, d'altra banda, han traslladat a ses majestats que donen per “perdut” l'estiu i que molts locals les "passaran de tots colors” i no arribaran a final d'any.

La visita a la turística ciutat de la Marina Baixa és la sisena que fa Felip VI a la província d'Alacant des que va convertir-se en cap d'Estat, a mitjan 2014. Feia dos dècades que el monarca no acudia en visita oficial a la capital turística de la Costa Blanca, concretament des que, quan era príncep d'Astúries, va participar en la inauguració del parc temàtic Terra Mítica.

Per la vesprada, viatgen a València per a l’entrega dels Premis Nacionals d’Innovació i Disseny 2019 al Museu de les Ciències, com a mostra de suport al nomenament de la ciutat com a capital mundial del disseny. La gala d'entrega es podrà veure en directe en la televisió À Punt a partir de les 19 hores en el programa À Punt Directe.

Reviscola el debat sobre la monarquia

La visita dels reis ha avivat el debat sobre la continuïtat de la monarquia que ha originat la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, que la vespra s’ha declarat republicana i ha demanat al seu partit que reòbriga el debat sobre el model d’estat. Les declaracions han derivat en una cascada de reaccions, des del suport de companys del PSOE i la comprensió dels socis del Botànic II, a la crítica del grup municipal del PP, des d’on s’acusa la vicealcaldessa de buscar notorietat amb una maniobra “fora de lloc”, en paraules de la popular María José Català.

En ser preguntada per aquesta qüestió després de la roda de prensa del Consell, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha explicat que no han tractat el tema, ja que “excedeix àmpliament les compentències d’un govern autonòmic”.

Compromís vol que els reis reben les ‘kellys’

Abans d’aquesta controvèrsia va transcendir la petició de Compromís perquè els reis completaren la reunió amb els representants del sector turístic de Benidorm amb una trobada amb el col·lectiu de les cambreres de pis, conegudes com a les ‘kellys’ a Benidorm, a fi de conéixer de primera mà la precarietat que pateixen i ajudar a donar-los visibilitat. La demanda es va traslladar a la Casa Reial en un carta que firmen la vicepresidenta primera del Consell i consellera d’Inclusió, Mónica Oltra, l’alcalde de València, Joan Ribó, la portaveu, Àgueda Micó, i la diputada de la coalició, Cristina Rodríguez.

La vicepresidenta Oltra també s'ha pronunciat i ha dit que es tracta d'una petició particular d’un partit. “Els reis faran el que pensen convenient”, ha dit, mantenint-se en un paper institucional. Així i tot, ha manifestat que, per a qualsevol institució, “sempre és bo conéixer la realitat en totes les seues dimensions per a tindre-hi una visió més completa”.

Els reis Felip i Letícia han iniciat aquesta setmana a les Canàries i a Conca un viatge per les diferents autonomies per a conéixer les conseqüències de la Covid-19.

També et pot interessar

stats