Elena Cebrián considera els pressupostos "bons" però "insuficients"

La consellera d'Agricultura i Medi Ambient destaca l'augment de la partida pressupostaria malgrat les limitacions.

Elena Cebrián, a les Corts
Elena Cebrián, a les Corts / Kai Forsterling (Efe)

La consellera d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, ha afirmat que els seus pressupostos per al 2019 són "bons" però "insuficients", ja que estan condicionats per les limitacions de finançament, el deute autonòmic, els compromisos de pagament multianuals heretats i l'abonament de sentències judicials.

Cebrián s'ha pronunciat així a les Corts, on ha informat dels pressupostos del seu departament per a l'any que ve, que pugen a 404,35 milions d'euros, un augment del 14,3% respecte del 2018, que al seu parer reflecteix "el reconeixement del Consell al sector agrari i les polítiques ambientals".

La consellera ha defensat que s'ha elaborat un pressupost "operatiu" que "garanteix i consolida" les línies fonamentals de gestió d'aquest departament. Per contra, l'oposició ha considerat que els recursos per a aquesta conselleria són "escassos" i no s'ajusten a les necessitats del sector.

Cebrián ha afirmat que aquests comptes busquen garantir la sostenibilitat del sector primari i agroalimentari, lluitar contra la despoblació, potenciar les polítiques de canvi climàtic i donar un "impuls definitiu" a l'estructura de personal de la Conselleria per a tirar endavant aquests objectius.

Per la seua part, el diputat del PP José Ramón Calp ha indicat que aquest és un pressupost "temerari, amb peus de fang". En el mateix sentit, Emigdio Tormo, de Ciutadans, ha afirmat que el primer problema d'aquest pressupost és que els ingressos són "ficticis". La consellera Cebrián ha replicat tot defensant la capacitat de gestió i d'inversió després de les retallades.

Desglossament de la partida pressupostaria

La consellera ha explicat que 66 milions del pressupost es destinen a cofinançar fons europeus i estatals. A més, els pressupost inclou partides per al desenvolupament de noves lleis, com la llei de l'Horta. Per a estructures agràries s'han consignat 38,7 milions d'euros, mentre que la partida per a sanitat vegetal augmenta fins als 22,9 milions d'euros i al canvi climàtic i qualitat ambiental es dediquen 17,3 milions.

Cebrián ha precisat que el seu pressupost arreplega 32 milions d'euros per a la gestió i infraestructures de recursos hidràulics (un 20 % més que enguany), i destina 27,5 milions a la prevenció d'incendis forestals, dos milions més que aquest exercici. Els pressupostos d'aquesta Conselleria també inclouen 700.000 euros per a ajuda a la replantació de parcel·les afectades per la xilel·la, 350.000 euros per a la recollida selectiva en contenidors de residus orgànics o 500.000 euros per a la millora de la qualitat de l'aire.

També et pot interessar

stats