Les eleccions basques i gallegues ja tenen nova data: el 12 de juliol

Iñigo Urkullu i Alberto Núñez Feijóo han anunciat aquest dilluns la data després de l’ajornament per la crisi del coronavirus.

Imatges d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo (dreta) i Iñigo Urkullu
Imatges d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo (dreta) i Iñigo Urkullu / Xunta, Parlament Basc

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, han anunciat la convocatòria de les eleccions gallegues i basques per al pròxim 12 de juliol, després que la pandèmia del coronavirus obligara a ajornar-les en la seua data inicial, el 5 d’abril.

Feijóo ha explicat que aquesta data és la primera que permet els terminis legals de 54 dies, i ha explicat que és “més segur” sanitàriament a principis d’estiu i hi ha “menys incerteses” que a la fi d’aquesta estació, o de la tardor. Així, ha justificat la decisió en els informes dels experts sanitaris i jurídics, que van ser avaluats també per les principals forces polítiques. “He de triar entre el que em recomanen per escrit els experts sanitaris o el rebuig de les opinions d’alguns partits de l’oposició (PSdeG, BNG i En Comú)”, ha dit.

Per la seua banda, Urkullu ha anunciat la data després d’un consell de govern extraordinari. Que tingueren lloc al juliol era l’opció preferida per l’executiu autonòmic, ja que així, en vista a un possible rebrot del coronavirus que obligara a tornar a cancel·lar-les, encara quedaria l’opció de fer-les al setembre o fins i tot fins el 25 d’octubre, data en la qual acaba la legislatura.

També et pot interessar

stats