Podem eixirà “a guanyar” les generals i les municipals per a fer d’Espanya un referent europeu de “dignitat i antifeixisme”

Iglesias marca distància amb el PSOE, tot i l’acord per a aprovar els pressupostos en el tancament de la Universitat de Tardor.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, acompanyat de Catarina Martins (d), del Bloco de Esquerda de Portugal), Younous Omarjee (d) (eurodiputado de La Francce Insoumise) i Katja Kipping (e) (co-presidenta de Die Linke)
El líder de Podem, Pablo Iglesias, acompanyat de Catarina Martins (d), del Bloco de Esquerda de Portugal), Younous Omarjee (d) (eurodiputado de La Francce Insoumise) i Katja Kipping (e) (co-presidenta de Die Linke) / Ballesteros (Efe)

Podem “eixirà a guanyar” i a aconseguir més diputats en les eleccions generals del 2020 per a convertir Espanya en un referent de "dignitat i antifeixisme " a Europa i marcar una alternativa a “l’extrema dreta popular” que ha arreplegat el descontentament derivat de la crisi econòmica.

Així ho ha manifestat el líder de la formació, Pablo Iglesias, en la jornada de clausura de la Universitat de Tardor que Podem ha celebrat aquesta setmana a Madrid i on ha exposat la visió dels líders de la formació sobre la política espanyola i europea i les propostes de partit per als pròxims mesos. 

"En les pròximes eleccions municipals cal reeditar la nostra victòria en els ajuntaments del canvi. Cal governar en més ajuntaments, en més comunitats autònomes. I el 2020 cal governar a Espanya per a llançar un missatge als pobles europeus: que l'Europa neoliberal té una alternativa social respectuosa amb els drets humans", ha explicat entre aplaudiments i crits de “president”.

Acord dels pressupostos, insatisfactori però útil

Iglesias ha exhibit l’acord per a aprovar els pressupostos generals de l’Estat que la formació va pactar divendres amb el govern de Pedro Sánchez com una fita, malgrat que reconeix que el document “no és satisfactori per a nosaltres”, però “serveix per a començar a caminar". El líder de Podem ha presumit d’haver forçat al PSOE a un política econòmica més progressista i d’haver fet president Pedro Sánchez, tot i les distàncies polítiques que els separen i que no ha tardar a recordar. 

"Tinc molta distància amb Pedro Sánchez, però vull dir una cosa: si Pedro Sánchez estava en l'acte oficial del 12 d'octubre era perquè al Congrés el vam triar president. Al rei d'Espanya no l’ha triat ningú. Menys patriotisme de protocol i més patriotisme de les coses de menjar, més patriotisme dels drets socials. Aquest patriotisme es diu república", ha remarcat.

Feia referència Iglesias a la ultradreta monàrquica, anticatalanista i reaccionària que últimament coneix molt el protocol” i on situa partits com el PP, Ciutadans i VOX, que veu lluny del govern" mentre continuen "preocupats per veure qui té més gran la bandera, per organitzar esbroncades, retirar llaços grocs o manifestar-se amb bisbes contra el matrimoni homosexual".

A guanyar, també a Andalusia

La distància política que ha marcat el líder de la formació morada és encara major amb Susana Díaz, la presidenta d’Andalusia, on ha pronosticat “el pitjor resultat de la història" del PSOE i ha anunciat que Podem no té intenció de negociar la investidura amb els socialistes. 

El secretari general de Podem ha fet aquestes declaracions al llarg del debat "Europa. Sur o no sur", que ha compartit amb l'eurodiputat de la Francce Insoumise, Younous Omarjee; la coordinadora del Bloco de Esquerda de Portugal, Catarina Martins; la copresidenta del partit alemany Die Linke, Katja Kipping: l’alcade de Nàpols, Luigi de Magistris; i le portaveu de la formació morada al Parlament Europeu, Miguel Urbán, que han intercanviat opinions sobre el neoliberalisme, les polítiques migratòries, el canvi climàtic i el creixement del feixisme a Europa.

També et pot interessar

stats