EH Bildu confirma el suport als pressupostos després de tancar un acord amb el govern de coalició

La formació basca ha arrancat a l'executiu compromisos econòmics i avanços en memòria històrica i autogovern

La portaveu d'EH Bildu en el Congrés Mertxe Aizpurua en una imatge d'arxiu
La portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, en una imatge d'arxiu / Isabel Infantes (Europa Press)

EH Bildu ha confirmat el suport als pressupostos generals de l'Estat després de tancar un acord global amb el PSOE i Podem. Entre les polítiques pactades, la pròrroga durant 2023 del límit del 2% per a l'actualització de les rendes de lloguer i la pujada del 15% de les pensions no contributives, a més d'avanços en memòria històrica i autogovern.

En matèria de memòria, s'ha acordat crear un memorial del 3 de Març per les víctimes dels successos de Vitòria de 1976 –la mort de cinc persones en la dissuassió violenta per part de la policia franquista d'una concentració pacífica en una església d'Àlaba– i pel que fa a l'autogovern, l'executiu central s'ha compromés a transferir la competència de Trànsit a Navarra abans del 31 de març.

Així ho ha confirmat la portaveu de la formació abertzale, Mertxe Aizpurua, que el considera un "bon acord" que beneficiarà la societat basca i les "classes treballadores", a més de garantir "avanços socials i econòmics".

Addicionalment, el grup basc ha acordat incrementar en dotze milions d'euros les prestacions socials destinades als afectats per la talidomida i incorporar 200 noves places MIR, per a augmentar en 1.200 les places addicionals de metges el 2023.

També et pot interessar

stats