Educació destinarà 389 milions d'euros a construir centres

Invertirà 1.183 euros més per alumne i aposta per la inclusió, la igualtat i la dignificació de les infraestructures.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà en una visita a À Punt Mèdia
El conseller d’Educació, Vicent Marzà en una visita a À Punt Mèdia / À Punt Notícies

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha destinat un total de 389 milions d'euros a construir centres escolars, en els pressupostos de la Generalitat del 2019, i ha destacat que són uns comptes "sòlids" que "continuen amb la reversió de la mala gestió del passat".

Com ha destacat el conseller Vicent Marzà, s'ha augmentat la inversió en aquesta àrea un 58,3% des de l'últim govern del PP, fet que ha assumit com un reforç de polítiques "valentes".

Marzà ha subratllat que la inversió per alumne prevista per al 2019 és de 6.350 euros, enfront dels 5.906 del 2018 i els 5.167 euros del 2015, i ha precisat que els eixos principals de la inversió seran la igualtat en l'educació, l'escola inclusiva i aules dignes reconstruint les infraestructures.

En aquest sentit, ha destacat el foment de l'escolarització de 0 a 3 anys i ha afirmat que ja hi ha 14.472 places (737 aules) completament gratuïtes de dos anys, sumant les aules experimentals, les escoletes municipals i les de la Generalitat. A més, durant el 2019, ha assegurat, es destinaran un total de 51 milions d'euros a l'abonament infantil.

També ha posat en valor els 70 milions consignats per a les beques de menjador "per a arribar a totes les famílies que ho necessiten", i 38 milions que aniran a parar al programa XarxaLlibres, per a la reposició dels exemplars en centres públics i concertats.

Marzà aposta per consolidar el professorat

Quant a la qualitat educativa, Marzà vol "consolidar el professorat que s'ha anat incorporant aquests cursos", i ha reafirmat l'aposta per la baixada de ràtios, que se situa per davall de 22 alumnes per aula de mitjana en Primària.

En aquest respecte, ha detallat que destinarà 25,5 milions d'euros a l'any per a formació del professorat, i destinarà fins a 5,5 milions d'euros en el programa d'innovació educativa global.

També ha subratllat l'esforç en partides per a la inclusió, amb quasi 400 milions d'euros per a atendre les necessitats educatives especials.

Augmenta el finançament de les universitats

Pel que fa als estudis superiors, es destinaran a les universitats més de 826 milions d'euros: n'invertiran 49 per a abaixar les taxes un 15% i doblar les beques, que estaran dotades de 30,8 milions.

En l'oposició, Ciutadans i el PP han qualificat els pressupostos com a "inventats", i han preguntat de quines partides restarà pressupost si els diners no arriben abans de finals d'any.

També et pot interessar

stats