Echenique, condemnat en ferm per la contractació irregular d'un assistent personal

El portaveu d'Unides Podem al Congrés ha renunciat a recórrer contra la sanció.

El portaveu d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique
El portaveu d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique / Mariscal (Efe)

El portaveu d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, ha sigut condemnat en ferm a pagar 11.040 euros per la contractació irregular d'un assistent personal durant prop de dos anys. El diputat ha desistit del recurs de cassació que va presentar fa un any davant el Tribunal Suprem contra la sanció, que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó i que confirmava una multa de la Seguretat Social de 2017.

La sentència considera provat que Echenique no va cotitzar per l'assistent durant 22 mesos dividits en dos períodes: de setembre de 2011 a juny de 2012; i de març de 2015 fins a l'abril de 2016. No obstant això només el sanciona pel segon termini, ja que les irregularitats del primer van prescriure. El treballador ajudava una hora al dia al polític en rutines bàsiques, uns serveis sobre els quals, segons el tribunal, no s'ha aportat cap factura.

Echenique defensava mantindre una relació "autònom-client" amb el cuidador, però el tribunal l'ha condemnat per no haver-lo donat d'alta en el Sistema Especial d'Empleats de la Llar del Règim General de la Seguretat Social. Els advocats del diputat entenen però que se l'ha condemnat per "contractar assistents mitjançant la figura de l'autònom" i que sota aquest criteri "tothom hauria de contractar laboralment els fisioterapeutes, als massatgistes o els professors particulars de matemàtiques que presten servei a domicili de manera intermitent però més o menys regular".

Des d'Unides Podem es justifica la retirada del recurs per les dificultats per a la defensa, davant la falta de precedents i jurisprudència sobre una condemna d'aquest tipus, en la qual veuen una presumpta motivació política. "Possiblement, Pablo Echenique és la primera persona dependent contra la qual s'actua d'aquesta manera a Espanya. Per això s'ha decidit retirar el recurs de cassació. Per no trobar-se precedents", s'explica des del partit.

La formació morada assegura que continuarà "estudiant les vies jurídiques possibles per a revertir aquesta injustícia, que a més de contra ell, obri la porta a causar molt de mal a les persones amb dependència i les seues famílies".

També et pot interessar

stats