Cap de les dues alcaldies verdes valencianes repetirà

Els Verds de Villena, que es presentaven ara amb Compromís, perden la que va ser la primera alcaldia d'un partit ecologista a Espanya.

Patxi Esquembre, aquest maig a Villena
Patxi Esquembre, aquest maig a Villena / Verdes Villena

Villena (Alt Vinalopó) ha sigut referència en l'ecologisme polític. Va ser el primer ajuntament de l'Estat espanyol en comptar en la corporació amb un regidor verd, en 1987 i, des de 2011, ha tingut també un alcalde ecologista, amb majoria absoluta en l'anterior legislatura, Francisco Javier (Patxi) Esquembre. En aquells comicis, es va presentar amb la marca d’Els Verds d'Europa. Però la coalició amb la qual concorrien aquest 26 de maig no ha pogut igualar els resultats. Els Verds d'Europa-Compromís Municipal ha aconseguit només 5 regidories, contra les 7 que ha obtingut el PSPV-PSOE, i les altres 7 del PP.

Amb aquestes dades, amb tota probabilitat no es reeditarà el govern verd de Villena. Amb això, una de les incògnites obertes és veure com afectarà la negativa de l'Ajuntament a atendre les sentències judicials que donen la raó als qui volen usar la plaça de bous del poble per a fer actes taurins. El passat gener, el consistori va decidir no cedir l'espai per a un concurs de retalladors, amb l'argument que “aquest no ajuda a l’enriquiment cultural de la ciutat”, tot i que una sentència judicial li negava l'autoritat per a impedir l'espectacle organitzat per la penya taurina de la població.

Majoria absoluta del PP a Torrevella

A Torrevella (Baix Segura) viuen 85.000 persones, de les quals el 60% són residents internacionals. Es calcula que hi conviuen 118 nacionalitats, que en 2015 van atorgar al partit dels verds quatre regidories, que van perdre aquest diumenge. El Partit Popular n'ha obtingut catorze, contra les cinc del PSPV-PSOE i dues de Compromís. L'anterior cita electoral també la va guanyar el Partit Popular, però sense majoria absoluta, situació que va promoure un pacte entre la resta de forces municipals, i que va fer alcalde el representant d'Els Verds, Jose Manuel Dolón, que posava fi a 27 anys de govern popular. En 2016, un d'aquests partits, Somia Torrevella, va trencar l'acord.

També et pot interessar

stats