La dreta conserva la Comunitat de Madrid en unes autonòmiques dominades pel PSOE

Els socialistes pugen en les 12 comunitats que han celebrat eleccions el 26M, però només en tenen assegurades cinc.

VÍDEO | La dreta conserva la Comunitat de Madrid en unes autonòmiques dominades pel PSOE

El PSOE puja en les dotze comunitats en les quals s'han celebrat eleccions autonòmiques, però només en té assegurades cinc: Castella-la Manxa i Extremadura, on obté majoria absoluta, Balears i Astúries, i també La Rioja, després de 24 anys governada pel PP, si pacta amb Podem.

No obstant això, els socialistes perden Aragó, ja que, encara que són la primera força, l'esquerra no obté la majoria absoluta, que sí que aconsegueixen el PP, Cs i Vox, si incorporen el PAR.

MADRID

El PP de Díaz-Ayuso podria governar Madrid amb un pacte de Ciutadans i Vox, que atorgaria al bloc de dretes els 67 escons necessaris per a la majoria absoluta. 

La formació taronja creix en nou diputats, fins als 26, però no supera els populars, que, malgrat caure en 18, en conserven 30. 

El PSOE d'Ángel Gabilondo, ha sigut la primera força, amb el 27,6% dels vots i 37 escons, però no pot sumar la majoria amb Més Madrid (20) i Podem (7).

BALEARS

El Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) ha aconseguit una victòria històrica a l’arxipèlag, ja que és la primera vegada que guanya les autonòmiques. Els socialistes s'han endut 19 dels 59 escons en joc i podrien sumar una majoria de 32 diputats amb els partits d’esquerres, malgrat la pèrdua de suports d’aquests últims.

El PP continua perdent força respecte dels anteriors comicis i es queda en 16 diputats, quatre menys que en l’anterior cita. Ciutadans en manté cinc i l’extrema dreta de Vox irromp al Parlament amb tres diputats.

ARAGÓ

El PSOE ha guanyat les eleccions a Aragó, però no ha assegurat la continuïtat del govern socialista de Javier Lambán, a pesar d’haver obtingut 24 escons, sis més que fa quatre anys. El bloc d'esquerres no suma i es queda a les portes de la majoria absoluta, per la qual cosa Lambán no podria reeditar el pacte d’esquerres que el va fer arribar al govern en 2015. 

El bloc de la dreta, en el qual el PP ha sigut el més votat, sí que suma majoria absoluta amb Ciutadans, Vox i el Partit Aragonesista (PAR), que serà decisiu en un possible acord. 

CASTELLA-LA MANXA

El PSOE d'Emiliano García-Page ha aconseguit la majoria absoluta, amb 17 escons –dos més dels necessaris–, mentre que el PP se n'ha deixat 6 i passarà dels 16 actuals a tan sols 10.

Ciutadans irromp per primera vegada en el Parlament regional amb quatre escons. Vox no arriba a entrar i Unides Podem desapareix de l’hemicicle, després d'una legislatura en què ha tingut dos diputats.

MÚRCIA

El PSOE i el PP han empatat a 16 escons en les eleccions a l'Assemblea Regional de Múrcia, separats només per poc més d’un miler de vots, amb el 90,16% escrutat. Amb aquest resultat, els sis diputats electes de Ciutadans seran claus per a la governabilitat de la regió, on el PP guanya des del 1995. 

El partit d'ultradreta Vox entra en la cambra autonòmica amb cinc escons, mentre Podem en perd quatre dels sis que tenia en la passada legislatura.

LA RIOJA

El PSOE també ha fet història a La Rioja, on ha guanyat les eleccions per primera vegada des del 1991. La socialista Concha Andreu podrà governar amb el suport d’Unides Podem, malgrat que la formació morada ha perdut dos diputats. El PP baixa de 15 a 12 escons, i Ciutadans manté els 4 dels anteriors comicis.

CANÀRIES

Dotze anys després, els socialistes també s’imposen a les Canàries en uns comicis marcats per l’estrena del nou sistema electoral, que contempla una circumscripció per cada illa. Amb el 90% escrutat, el recompte atorgava al PSOE 25 diputats, que obrin la porta a una coalició d’esquerres amb Nova Canàries i Podem. 

El pacte desplaçaria Coalició Canària, que, tot i créixer a 20 diputats, quedaria fora de l’executiu per primera vegada des del 1993. 

ASTÚRIES

El PSOE d’Adrián Barbón consolida la victòria en les passades eleccions autonòmiques a Astúries i obté 20 diputats, sis més que en 2015, el millor resultat dels socialistes des dels comicis del 2007. 

El PP ha obtingut 10 diputats, seguit per Ciutadans (5), Podem (4), Esquerra Unida (2), Fòrum (2) i Vox (2), que entra al parlament regional per primer vegada.

EXTREMADURA

Extremadura es manté com a feu socialista. El PSOE ha aconseguit la majoria absoluta, amb el 94% escrutat, amb 34 diputats, un més dels necessaris, i el 46,68% dels vots emesos. El PP perd huit diputats i es queda amb 20, mentre que Ciutadans ha escalat fins a la tercera posició, en pujar d'un a set parlamentaris. Podem ha baixat a la quarta plaça, en perdre dos parlamentaris i quedar-se amb quatre. 

NAVARRA

Navarra Suma, la coalició integrada per UPN, PP i Ciutadans, ha guanyat les eleccions al Parlament de Navarra, amb més d'un 36% dels vots i 20 escons. La formació ha crescut respecte a les eleccions del 2015. UPN en solitari va obtindre 15 diputats, el PP 2 i Cs va quedar-se sense representació a la cambra.

El Partit Socialista de Navarra ha crescut fins als 12 diputats i puja a la segona posició. 

Per contra, la coalició que governava la comunitat (Geroa Bai, EH Bildu, Podem i I-E) ha perdut la majoria per la caiguda de la formació morada, que s’ha deixat cinc escons i més de 33.000 vots. Geroa Bai es manté amb nou diputats i EH Bildu amb huit. 

Sense una majoria absoluta (26 diputats) el futur govern quedarà a mercé dels pròxims pactes.

 

CANTÀBRIA

El PRC de Miguel Ángel Revilla ha guanyat les autonòmiques per primera vegada i obté 14 parlamentaris. Supera el PP amb nou, el PSOE amb set, Cs amb tres i Vox amb dos. 

La majoria absoluta en el Parlament de Cantàbria està en 18 escons, per la qual cosa, per a aconseguir-la, el PRC en necessita quatre més, que podria aconseguir tant amb el PP com amb el PSOE, aquesta segona opció més probable, després dels pactes anteriors entre les formacions.

CASTELLA I LLEÓ

El PSOE ha guanyat les eleccions a Castella i Lleó per primera vegada en 32 anys, una victòria històrica en una autonomia de tradició popular que no serà suficient per a arribar a la Junta. Els socialistes han aconseguit 34 escons, sumant així nou més als obtinguts en 2015, davant d'un PP que ha perdut 11 procuradors per a quedar-se amb 31.

El govern de la Junta de Castella i Lleó està a les mans de Cs, que amb 12 escons, set més que en les últimes eleccions, pot decidir el color del futur executiu.

També et pot interessar