La dona, la filla i el gendre de Zaplana declaren davant la jutgessa del cas Erial

El jutjat també ha citat la secretària de l'excap del Consell en la causa que investiga les adjudicacions del Pla Eòlic i les ITV.

La dona de Zaplana, Rosa Barceló, aquest dimarts en eixir de la Ciutat de Justícia de València
La dona de Zaplana, Rosa Barceló, aquest dimarts en eixir de la Ciutat de Justícia de València / À Punt

Rosa Barceló i María Zaplana, la dona i la filla de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, han declarat aquest dimarts davant la jutgessa encarregada d’instruir el cas Erial. El també exministre de Treball, a qui un informe de l’UCO situa en la “jerarquia superior” de la trama, és el principal imputat en la causa, que investiga presumptes suborns en les adjudicacions de la ITV iniciades el 1997 i en el pla eòlic valencià, que es va posar en marxa el 2003 i que van arribar fins als 11 milions d’euros. En concret, a la família Zaplana se li atribueix un suposat blanqueig de capitals dels diners que, presumptament, va cobrar en comissions il·legals la trama corrupta en aquestes adjudicacions.

La dona de l’expresident de la Generalitat arribava a la Ciutat de la Justícia a primera hora del matí. És la segona vegada que declara davant la jutgessa del cas Erial. Barceló, amb molt poques paraules ha dit que està tranquil·la, i ha confirmat als mitjans de comunicació que la declaració “ha anat molt bé”.

Després ha sigut el torn de la filla de l’expresident, María Zaplana, i del seu marit, l’empresari Luis Iglesias. El focus de la investigació se centra amb ells en la repatriació de 2,2 milions d’euros des de Suïssa. Són diners que, segons la investigació, formaven part de presumptes comissions il·legals de l’expresident Zaplana. Part d’eixos fons els van usar per a llogar un pis de luxe al centre de València per al matrimoni d’Eduardo Zaplana i Rosa Barceló durant tres anys.

María Zaplana, aquest dimarts / À Punt NTC

Les citacions formen part de la segona ronda de declaracions a investigats en la causa, les quals van reactivar-se el passat 30 de juny després de la parada per la Covid-19. El jutjat d'instrucció número 8 de València investiga el presumptes suborns derivats de les adjudicacions de les ITV de 1997 i el Pla Eòlic Valencià de 2011 a societats del grup Sedesa, dels empresaris José i Vicente Cotino, nebots de l'expresident de les Corts, Juan Cotino, també imputat i que ha mort per la Covid-19 durant la instrucció.

La declaració de Vicente Cotino, que també estava programada per a aquest dimarts, s'ha suspés per malaltia. També estaven citats a declarar el gendre de Zaplana, Luis Iglesias; la secretària de l'excap del Consell, Mitsouko Henríquez; i María Teresa García, l'esposa del seu cap de gabinet, Juan Francisco García.

Segona ronda de declaracions després de la parada per la Covid-19.

En la primera ronda de compareixences, el passat dia 30, l'expresident de la Generalitat i exvicepresident de Bankia, José Luis Olivas, va negar haver cobrat comissions per l'adjudicació del Pla Eòlic a Sedesa quan era cap del Consell, i va justificar un ingrés de 500.000 euros per part dels Cotino, per diferents serveis prestats en una operació de compravenda.

També van prestar declaració Francisco Pérez López, el representant d'una gasolinera a qui es vincula amb la compra d'una embarcació que seria finalment de Zaplana; Saturnino Suanzes, advocat i considerat pels investigadors com la persona que s'encarregaria de gestionar els fons ocults a Andorra; i la germana d'aquest últim, exdiputada del PP a les Corts, i també considerada intermediària, Elvira Suanzes.

També van acudir a la Ciutat de la Justícia els empresaris Robert Edgar Bataouche i Ángel Salas; i María Paloma Domínguez, dona de Francisco Grau, a qui els investigadors consideren com l'arquitecte de la xarxa societària de la qual se servien els supòsits implicats en la trama.

De tots els investigats, només els germans Suanzes van renunciar a declarar davant la jutgessa instructora.

Set milions recuperats

La represa de les declaracions coincideix amb una segona onada d'escorcolls en la causa, un dels quals va tindre lloc al domicili de l'exconseller d’Indústria i Comerç, Fernando Castelló Boronat.

De moment, el jutjat ha recuperat vora set dels més d'onze milions d'euros que presumptament es van pagar en comissions, després de la confessió de l'advocat uruguaià Fernando Belhot, que va arribar a un acord per a traspassar els diners que, segons va declarar, corresponien a Zaplana.

També et pot interessar

stats