Doble cita electoral amb les urnes

Més de 3,6 milions de persones, convocades en les municipals a la Comunitat Valenciana, 3,7 milions en les europees.

VÍDEO | Doble cita electoral amb les urnes

Un mes després de la doble cita electoral del 28 d'abril, aquest diumenge 26 de maig els valencians i les valencianes tornem a les urnes per a triar els representants de les corporacions municipals i del Parlament Europeu. A les 9 del matí obrin els col·legis electorals i més de 3,6 milions de persones estan convocades a participar en les eleccions municipals, mentre que 3,7 milions poden votar en les europees. 

A la resta de l'Estat se celebren també eleccions municipals i europees; i en 12 comunitats la cita és triple, ja que sumen els seus comicis autonòmics.

À Punt Mèdia ha preparat un ampli desplegament per a un seguiment especial a través de la ràdio, la televisió, el web i les xarxes socials de tot el que ocórrega durant la jornada.

Què votem en les municipals?

Aquest 26M, la ciutadania valenciana elegeix un total de 5.716 regidors i regidores, que es reparteixen entre els 542 municipis de la Comunitat Valenciana. A més, el vot de les municipals decidirà la composició de les tres diputacions provincials, que trien els seus integrants de manera indirecta en funció dels partits judicials en què es divideix cada província. 

També hi ha eleccions en les set entitats locals menors: tres de València (el Perelló, Mareny de Barraquetes i la Barraca d'Aigües Vives); tres d'Alacant (la Xara, Jesús Pobre i la Llosa de Camacho); i una de Castelló (el Bellestar), on trien els vocals de la seua junta veïnal.

Què votem en les europees? 

Pel que fa a les eleccions europees, formen part dels comicis que es convoquen en tots els països que integren la Unió Europea i, a diferència de la resta de procediments electorals que hi ha a Espanya (generals, autonòmics i municipals), es vota amb una circumscripció única. A la Comunitat Valenciana es votarà el mateix que en qualsevol altra comunitat de l'Estat. 

El cens és superior i ascendeix a 3,7 milions d'electors, perquè poden votar els valencians residents a l'estranger, 109.444 persones, i els 74.641 estrangers residents en territori valencià. 

Dispositiu electoral

Amb l'objectiu que tot transcórrega amb normalitat, s'ha posat en marxa un ampli dispositiu electoral que costa vora cinc milions d'euros al govern central i que està integrat per 2.700 funcionaris de l'administració. Hi ha 2.223 col·legis electorals repartits per tot el territori valencià amb 15.295 urnes i 99.000 persones han demanat votar per correu, la meitat que en els comicis de fa un mes, però més que en les eleccions municipals de 2015. 

Per la coincidència de processos electorals i per a evitar confusions, els sobres i les paperetes de votació són de colors diferents. Així, els de les europees són de color blau clar i els de les municipals, blancs. 

La seguretat també està garantida durant la jornada d'aquest diumenge. Vora 11.000 agents dels cossos de seguretat com la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la policia local i la unitat adscrita vetlen perquè la votació es desenvolupe amb normalitat.

També et pot interessar

stats