Diversos municipis valencians estudien retirar-li distincions a Zaplana

Benidorm, Almoradí i Oriola són els primers municipis que plantegen abordar la retirada del nom de l’expresident d’alguns espais públics.

L'ex president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu
L'ex president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu / Kai Försterling (Efe)

Oriola i Almoradí, al Baix Segura, i Benidorm, a la Marina Baixa, estudiaran la retirada del nom d’Eduardo Zaplana dels espais públics d’aquestes poblacions, i també retirar-li les distincions que se li van atorgar quan era president de la Generalitat Valenciana.

El també exministre va ser detingut en el marc de l’operació Erial per suposats delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Retirada de la medalla corporativa de Benidorm

El grup municipal de Compromís-Els Verds de l'Ajuntament de Benidorm ha anunciat que demanarà al govern municipal, del PP, que es retire el nom de l’exalcalde de la ciutat de les plaques de la ciutat en les quals figura. Així mateix, reclamaran que el seu nom siga esborrat de l'avinguda Alcalde Eduardo Zaplana, un dels vials de la coneguda com a Via Parc, a l'entorn de Terra Mítica.

El portaveu del grup, Josep Bigorra, ha assenyalat que, de moment, farà la petició per escrit i que anirà adreçada a l'executiu municipal, però no ha precisat si més endavant presentarà una moció al ple en termes similars.

A més, Bigorra considera que a l’exalcalde de Benidorm se li hauria de retirar la medalla corporativa de Benidorm, que li va ser lliurada l'any 2012, quan governava en la ciutat el socialista Agustín Navarro.

Oriola estudia retirar-li els honors

L'alcalde d'Oriola, Emilio Bascuñana, del PP, ha anunciat que abordarà amb la resta de la corporació municipal la retirada dels honors a l'expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana, l'única persona a qui se li han atorgat les dues majors distincions que l'administració local d'Oriola concedeix.

Zaplana va ser síndic portador de la gloriosa ensenya de l'Oriol l'any 1995 -la màxima distinció de les festes de la Reconquesta d'Oriola, que se celebren pel juliol- i cavaller cobert de la Setmana Santa oriolana al 2003, un privilegi que dóna l'opció d'accedir a l'interior de la catedral durant la processó de Dissabte Sant amb un barret de copa i sense descobrir-se.

La retirada d’honors a Zaplana ha sigt sol·licitada per la formació Canviem Oriola, que ha expressat el seu "rebuig a la corrupció i perversió de les institucions".

Almoradí estudia retirar-li el nom d’un parc

L'Ajuntament d’Almoradí estudia retirar el seu nom d'un parc arran de la proposta registrada pel grup municipal d'Esquerra Unida i que serà previsiblement aprovada per unanimitat amb el suport del PP, PSOE i Ciutadans.

Aquesta formació d’esquerres ha proposat una moció d’urgència per a la substitució del nom de la Plaça Eduardo Zaplana, i la corporació municipal ha acordat per unanimitat incloure aquest punt en el pròxim ple per poder acordar la retirada del nom de la plaça que porta el seu nom.

També et pot interessar

stats