Diverses gravacions confirmen el tracte privilegiat rebut per Casado a la URJC

La Cadena SER ha accedit a declaracions del sumari del cas que investiga el màster del líder del PP.

El president del PP, Pablo Casado, mostra els seus treballs del màster
El president del PP, Pablo Casado, mostra els seus treballs del màster / Efe

La Cadena SER ha fet públiques aquest dimecres unes gravacions que demostren el presumpte tracte de favor que es va donar al president del PP, Pablo Casado, i a altres alumnes que cursaven el màster en dret públic impartit a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC). Els àudios formen part del sumari del cas que investiga les irregularitats del títol de Pablo Casado, a les quals ha tingut accés l'emissora.

Segons indica la cadena, existien grans diferències en el tracte que la universitat va donar a la majoria d'estudiants de la titulació, els que assistien regularment a classe i van haver de presentar treballs, i el que es va donar a Pablo Casado i a les altres estudiants que estan imputades en la causa judicial. Els alumnes habituals no van veure mai en classe el líder del PP ni tampoc les seues companyes.

En les gravacions es pot escoltar com María Dolores Cancio, una de les exalumnes investigades pel jutjat d'instrucció número 51 de Madrid, reconeix a la jutgessa que, tot i estar matriculada en el màster, no va anar a classe perquè així li ho indicà Enrique Álvarez Conde, el director de l'Institut de Dret Públic de la URJC. En aquell moment, Cancio era becària d'Álvarez Conde.

També s'escolta com Alida Mas Taberner, una altra de les imputades en la causa, conta que va preguntar si podia cursar els estudis a distància a pesar que eren presencials, perquè no podia anar a classe. Vivia a València, aleshores era subsecretària d'Educació en el govern de Francisco Camps.

Álvarez Conde li va deixar realitzar el màster a distància, mentre que altres alumnes com Gonzalo o Elvira no van gaudir d'aquesta opció. Les gravacions de la Ser arrepleguen el relat de Gonzalo, que va assistir a totes les classes perquè "ningú" li digué que podia faltar, tot i la dificultat de compatibilitzar-les amb el treball. I el d'Elvira, que assegura que només va faltar dues vegades perquè "era obligatori" assistir a classe.

La Ser constata també que s'adopta un criteri diferent per a avaluar els treballs de final de màster (TFM) dels alumnes predilectes d'Álvarez Conde i els que no ho eren, ja que els primers no van haver de defendre'l. El director de l'Institut de Dret Públic va oferir a aquests alumnes un reconeixement de crèdits per tal de convalidar assignatures, amb la qual cosa només cursaren quatre matèries.

Més pressió sobre Casado

La dimissió de l'exministra de Sanitat, Carmen Montón, ha augmentat la pressió sobre el president del PP per les presumptes irregularitats que planen per damunt del màster que va fer en el curs 2008-2009. Des del PSOE li exigeixen que seguisca el camí obert per Montón, mentre que, des de Podem, Pablo Iglesias l'ha desafiat a fer públic el seu TFM.

S'espera que en les pròximes setmanes el Tribunal Suprem decidisca si Casado serà investigat pels delictes de suborn i prevaricació en relació amb el seu màster en dret públic autonòmic a la URJC. A l’agost, la jutgessa encarregada del cas va elevar a l'alt tribunal una exposició raonada en veure indicis de delicte. Com que el president del PP té condició d'aforat, el Suprem seria l'òrgan competent per a investigar-lo, si ho considera necessari.

També et pot interessar

stats