Divergència d'opinions pel futur de Bankia i CaixaBank en el govern espanyol de coalició

Podem, Esquerra Unida i CCOO defenen la participació estatal en Bankia per a garantir la recuperació del rescat.

Imatge d'arxiu de CaixaBank
Imatge d'arxiu de CaixaBank / Europa Press

Bankia i CaixaBank iniciaren aquest divendres les negociacions per a fusionar-se, la qual cosa faria que passara a ser el primer banc d'Espanya. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, la possible nova entitat sumaria 4.313 treballadors i 723 oficines i podria mantindre la seu social a València.

Tant Podem com Esquerra Unida, socis de govern del PSOE a La Moncloa, han reaccionat a aquesta notícia posant l'accent en la participació pública de l'estat espanyol en Bankia. Per a la formació morada, aquest moviment aprofundiria la concentració en el sector bancari i tindria un impacte negatiu en l'ocupació.

En aquesta línia, el secretari d'Economia de Podem, Nacho Álvarez, considera que l'estat espanyol "no ha d'abandonar la participació en el capital" en Bankia perquè suposaria una "reprivatització" de l'entitat.

Aquest posicionament també el comparteix Alberto Garzón, líder d'Esquerra Unida i ministre de Consum, que ha defés que cal recuperar la inversió pública realitzada en Bankia. A més, considera que s'ha de mantindre la participació estatal en aquesta entitat.

Pel que fa als partits de l'oposició, el PP considera que la possible fusió seria una "notícia positiva" per a l'economia. La vicesecretària general d’Acció Sectorial del Partit Popular, Elvira Rodríguez, ha criticat el posicionament de Podem, el qual ha qualificat d'"insinuacions marxistes" sobre una futura banca pública.

Des de Vox, el secretari general Javier Ortega Smith ha dit que la possible aliança entre Bankia i CaixaBank podria fer que el sistema financer espanyol fora "fort i solvent" per a resistir la crisi. La formació ultradretana, però, ha sol·licitat transparència per a evitar que la participació pública convertisca la futura entitat en un "xiringuito financer".

Quant a Compromís, el senador Carles Mulet proposarà que l'estat espanyol aprofite la seua posició accionarial i les ajudes concedides al rescat del sistema per a aconseguir una mínima presència del sistema bancari en les zones rurals.

Els sindicats es mostren escèptics

El sindicat majoritari tant a Bankia com a CaixaBank, CCOO, ha comunicat la seua intenció de liderar les negociacions amb els treballadors i treballadores de la possible nova entitat per a "garantir l'ocupació" de les més de 44.000 persones que sumen les dues plantilles. A més, l'organització sindical afirma que en cas de plantejar-se excedents buscarà que siguen eixides voluntàries i també ha posat l'accent en la millora de les condicions laborals i salarials.

En el marc de la Covid-19, CCOO valora positivament la creació d'un banc que servisca de "palanca" per a canalitzar projectes d'inversió relacionats amb la reconstrucció econòmica anunciada pel govern espanyol. En aquesta línia, l'organització sindical considera que la millor garantia per a la reeixida de les inversions públiques realitzades en Bankia és que el govern continue sent accionista de la nova entitat.

Quant al posicionament d'UGT, el sindicat ha mostrat la seua preocupació perquè el procés de concentració d'entitats financeres en la darrera dècada ha suposat la destrucció de vora 100.000 llocs de treball i una reducció de més del 40% en la xarxa de sucursals.

Pel que fa a la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, ha defensat la possible fusió perquè seria "bona per als empresaris i per a tots" i ha emfatitzat la importància que València continue sent la seu d'un dels bancs més forts i solvents del sistema financer espanyol.

També et pot interessar

stats