Discrepàncies entre els socis del Botànic sobre el nombre de conselleries del futur govern

PSPV, Compromís i Unides Podem es tornen a reunir aquesta vesprada per cinquena vegada.

VÍDEO | Discrepàncies entre els socis del Botànic sobre el nombre de conselleries del futur govern

Els representants de la comissió negociadora del Botànic II tenen per davant un cap de setmana llarg i intens de converses. Aquest dijous ha tornat a acabar sense acord una llarga reunió de més de sis hores en què el PSPV, Compromís i Unides Podem continuaren amb l'estira-i-amolla. Començaren a parlar de l'estructura del govern i del nombre de conselleries, però no es tancà cap acord. 

L'estructura del pròxim govern de la Generalitat és el punt més conflictiu en les negociacions entre el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida. Les formacions s'han reunit novament aquest divendres per a concretar les conselleries de la legislatura que comença ara. No obstant això, l'acord encara haurà d'esperar, almenys, fins al diumenge.

La proposta: 7 - 5 - 2

Compromís no està disposada a tindre menys conselleries que en la legislatura anterior (cinc), perquè consideren que això els deixaria com l'únic partit que perdria quota de poder. La seua aposta és, per tant, una distribució de catorze departaments: set per al PSPV, cinc per a ells i dos per a Unides Podem.  

La formació morada, per la seua banda, considera raonable ara la proposta de 12 conselleries, sempre que hi haja una vicepresidència per a ells i que cadascun dels partits que integra la confluència (Podem i Esquerra Unida) tinga una conselleria. 

El repte de les converses és arribar a un acord que servisca per a acontentar les exigències dels dos socis i, alhora, garantir que el PSPV puga mantindre una representació en el govern valencià que es corresponga amb els diputats que obtingueren en les eleccions autonòmiques del 28 d'abril (27). Els socialiestes no han dit encara la seua última paraula sobre aquesta qüestió, però fins ara havien apostat per fixar en tretze el nombre de conselleries, i una vicepresidència per a Compromís. 

Aquest divendres, el PSPV ha reunit la comissió executiva nacional i han acordat consultar dilluns la militància la conveniència d'un pacte de govern a tres, amb Compromís i Unides Podem. El president en funcions, Ximo Puig, ha tret ferro a les discrepàncies sobre l'arquitectura del nou Consell que s'han fet públiques durant les últimes hores, i ha dit que està segur que els progressistes valencians (un senyal als votants de Compromís i d'Unides Podem) estan d'acord amb què hi haja un govern de progrés.

Per la seua banda, la vicepresidenta Mónica Oltra ha demanat paciència amb les negociacions perquè "tenen les seues fases" i ha dit que, en qualsevol cas, el calendari està fixat. S'ha mostrat convençuda que hi haurà acord abans del ple d'investidura que serà el 12 de juny. A més, ha insistit que l'organigrama del nou govern valencià haurà d'adaptar-se al què. 

De moment, tot està damunt la taula i l'esquelet del futur Consell encara és un esbós. Diumenge n'hi haurà un altra. S'ha marcat una data límit per a tancar l'acord: abans de dilluns, per a poder arribar a dimecres, dia de la investidura, amb tranquil·litat.

També et pot interessar

stats