Discrepàncies a Gandia pel projecte d’un càmping de grans dimensions a la Marjal

El complex, de vora 200.000 metres quadrats i aforament per a més de 3.000 persones, s’enclavaria prop de l’alqueria del Duc i dels ullals d’aquest racó

El projecte d'un càmping de grans dimensions prop de la Marjal de Gandia causa discrepàncies en el govern municipal / À Punt NTC

Un projecte per a construir un càmping de luxe a la Marjal de Gandia (Safor) ha causat discrepàncies al si del govern municipal. La Conselleria de Política Territorial (PSPV) ha demanat mesures que reduïsquen l'impacte ambiental a la zona, com ara una retallada de la superfície del càmping, però per al Grup Municipal Compromís, soci de govern dels socialistes, no és prou. Per això ha llançat la campanya Salvem la Marjal. 

El projecte a hores d’ara preveu que el càmping ocupe 188.000 metres quadrats, amb una inversió de 92 milions d’euros i aforament per a més de 3.000 persones. Un complex turístic que s’enclavaria prop de l’alqueria del Duc i dels ullals d’aquest racó, que estan arrimats a la Marjal de la Safor, on ara hi ha camps de tarongers. 

La promotora del projecte està presidida per Pelayo Cortina, fill d'Alicia Koplowich, i té projectes pareguts a Cadis i Astúries. Ara busquen construir un càmping de luxe a Gandia, on l'Ajuntament ja ha va donat el vistiplau.

En aquest sentit, el regidor de Turisme, Vicent Mascarell, ha informat a À Punt NTC que hi ha diversos informes favorables del projecte, mentre que n’hi ha altres segons els quals l’empresa l’haurà d’adaptar per fer-lo viable.

Imatge del perímetre de proteccio de la Marjal de La Safor
Imatge del perímetre de proteccio de la Marjal de La Safor / À Punt NTC

Sobre el plànol es veu que el càmping estaria fora de l'espai natural de la Marjal, però dins de la zona de protecció que afectaria el complex per la seua grandària. La Conselleria de Política Territorial, que tramita el projecte, ha proposat entre altres mesures la reducció de metres quadrats, sobretot els que són més prop dels ullals del Duc.

Imatge del perímetre del camping segons el projecte actual
Imatge del perímetre del camping segons el projecte actual / À Punt NTC

Però per al Grup Municipal Compromís Més Gandia Unida no és suficient i amb la campanya Salvem la Marjal s'oposa frontalment a la construcció. Alícia Izquierdo, regidora de Gestió Responsable del Territori de Gandia, assegura que el projecte pretén construir un poble dins de la Marjal amb vials, supermercats i zones per a fer concerts, entre altres, a més dels espais per a acampar-hi. 

Per als col·lectius veïnals, socials i ecologistes de la zona aquestes demandes no són garantia de protecció. En aquest sentit, Xavier Ródenas, de la Plataforma pels Pobles de la Safor, considera que no cal un gran càmping que es menge els tres que ja existeixen a Gandia, sinó que cal donar-los suport i buscar economies d’aliança i proximitat. A més, denuncia el gran impacte ambiental del projecte.

D’altra banda, el president de la Federació d’Empresaris de la Safor, Juan Pablo Tur, opina que la construcció del càmping no té per què afectar negativament l’espai natural, sinó que es pot dur a terme posant-lo en valor, i que pot ser beneficiós per al turisme de Gandia, sempre que es faça dins de la legalitat. 

La incògnita està en si a l'empresa continua interessant-li el projecte i accepta les modificacions de la Conselleria o se'n retira.

També et pot interessar

stats