Els diputats electes poden començar a arreplegar la credencial al Congrés

Alberto Fabra (PP), Diana Morant i Amparo Marco (PSOE), Àgueda Micó, Alberto Ibáñez i Nahuel González (Compromís-Sumar), i Carlos Flores (Vox), entre els valencians que s'estrenen

Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats / Europa Press

Els 350 diputats i diputades escollits el passat 23 de juliol, entre ells els 33 valencians, poden iniciar des d'aquest dilluns el procés d'arreplega de l'acta al Congrés.

El tràmit comença a la junta electoral provincial corresponent, on els polítics han de recollir la credencial, que hauran de presentar a la cambra baixa. Es pot fer fins al dia 16, vespra de la constitució.

Majoria absoluta de cares noves

El nou Congrés tindrà majoria absoluta de diputats novells, concretament 177 dels 350. Dels quals 83 són del PP, 54 del PSOE, 22 de Sumar, 8 de Vox, 5 pertanyen a Junts i ERC. El PNB, Bildu, Unió del Poble Navarrés (UPN) i Coalició Canària (CC) tindran cadascun un representant sense experiència prèvia a la carrera de San Jerónimo.

El Grup Popular serà el més nombrós i experimentarà una renovació del 60,5%, perquè 83 dels 137 components són nous, començant pel que serà el seu president, el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo. També l'exvicepresident de la Comunitat Valenciana Alberto Fabra, forma part del grup dels debutants a l'hemicicle.

Proporcionalment, però, el grup parlamentari de més cares noves serà Sumar, on hi haurà un 70,9% de renovació si es compara amb el d'Unides Podem de la XIV legislatura. D'aquell conglomerat només repeteixen huit persones: entre elles la mateixa vicrepresidenta Yolanda Díaz, la líder de Podem, Ione Belarra, i qui va exercir com a secretari general del grup confederal, Txema Guijarro, que va encapçalar la llista per la circumscripció d'Alacant.

Entre les cares noves, també destaquen els valencians Àgueda Micó, Alberto Ibáñez i Nahuel González.

En el Grup Socialista, la renovació serà del 44,6%, amb 54 dels 121 diputats novells, entre els quals figuren la ministra Diana Morant i l'exalcaldessa de Castelló de la Plana Amparo Marco.

En Vox, seran nous huit dels 33 representants, un 24,2%: entre ells, Carlos Flores. El 28 de maig va ser elegit diputat en les Corts, però va acabar concorrent com a cap de llista per València en les eleccions generals després que el PP el va vetar per a integrar-se en el govern de coalició per la seua condemna per violència masclista.

La primera nòmina, a la fi d'agost

A més d'entregar la credencial, els diputats electes hauran d'emplenar la declaració de béns, activitats i interessos econòmics, així com informar de les donacions, obsequis i beneficis no remunerats de qualsevol naturalesa que hagen obtingut per a si en l'últim lustre.

Els nous diputats cobraran un mínim mensual de 4.085,64 euros, que rebran en el compte a la fi d'agost. A banda, podran rebre una sèrie de complements per a despeses de lliure disposició, en funció del càrrec parlamentari que exercisquen. I com passa des de l'any 2006, els que no tinguen cotxe oficial tindran a disposició una targeta per a desplaçar-se en taxi per la capital, amb un límit de 3.000 euros anuals.

També et pot interessar

stats