La diputada d'ERC cita els polítics presos abans de llegir la llista d'electes

El president de la mesa d'edat del Congrés demana perdó als espanyols pel fracàs de la XIII Legislatura.

La diputada d'ERC, Marta Rosique, aquest dimarts
03 de desembre 2019 - 12:20

La diputada d'ERC, Marta Rosique, la més jove de la mesa d'edat del Congrés i encarregada de llegir el decret de constitució de les Corts, ha iniciat la intervenció llegint els noms dels polítics presos independentistes. Un fet que ha provocat la crida a l'orde per part del president de la mesa d'edat del Congrés, Agustín Zamarrón Moreno.

Rosique ha intervingut en qualitat de secretària de la mesa d'edat. La diputada de 23 anys ha començat amb els noms d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i Jordi Sànchez, abans d'iniciar la lectura per orde alfabètic dels nous diputats i diputades electes, la qual cosa ha sorprés l'hemicicle. Anteriorment havia llegit el decret vinculat a l'obertura de la nova legislatura, i després d'uns segons d'estupor els diputats catalans han aplaudit, mentre que els de Vox han protestat.

Zamarrón demana perdó als espanyols pel fracàs de XIII Legislatura

El president de la mesa d'edat del Congrés, Agustín Zamarrón Moreno, de 73 anys, ha iniciat la sessió constitutiva de les Corts demanant perdó als espanyols i espanyoles pel fracàs de l'anterior legislatura, la XIII, en haver-se incomplit el mandat constitucional de conformar un govern.

"Demane perdó al poble espanyol, sobirà únic, per l'incompliment en la XIII Legislatura del transcendent mandat constitucional d'atorgar govern a la nació", ha dit Zamarrón durant la intervenció inicial en aquesta sessió.

Zamarrón, molt popular en l'hemicicle pel seu aspecte, que evoca el de Ramón María del Valle-Inclán, ja va exercir aquest càrrec provisional en la sessió de constitució del Congrés de la legislatura anterior. Com en aquell moment, ha fet un discurs per a representar el començament de la sessió, i després ha donat pas a les secretàries, Marta Rosique, d'ERC, que té 23 anys, i Lucía Muñoz, d'Unides Podem, de 26, les dues parlamentàries més joves de la cambra, perquè llegira la llista de diputats electes.

Elecció de la presidenta del Congrés

Zamarrón serà l'encarregat de dirigir les votacions que desembocaran en la composició de la mesa del Congrés, amb la presidència, les quatre vicepresidències i les quatre secretaries, en aquest orde. Un a un, les secretàries han cridat els parlamentaris elegits en el procés electoral perquè depositen en una urna una papereta amb un nom.

Aspiren a la presidència del Congrés la socialista Meritxell Batet i la popular Ana Pastor, ja que són les candidates de les formacions amb més representació parlamentària, el PSOE amb 120 escons, i el PP amb 89, respectivament. Com és probable que cap de les dues aconseguisca la majoria absoluta de la cambra en primera votació, 176 vots o més, concorreran a una segona votació en la qual es necessita majoria simple, és a dir, més paperetes que l’altra candidata. Ja en l'anterior sessió constitutiva, Batet i Pastor van aspirar al lloc, i va resultar elegida presidenta la primera, amb 175 vots.

Després, es votaran les quatre vicepresidències, que seran els quatre representants amb més suports; i tot seguit, les quatre secretaries, les designacions de les quals seguiran aquest mateix còmput. Acabada aquesta fase, Zamarrón deixarà el lloc a la nova presidenta perquè dirigisca el següent pas de la sessió, els acataments de la Constitució.

També et pot interessar

stats