Dimiteix María José Mira després de la investigació per un possible abús de recursos en un rescat en helicòpter

La fins ara secretària autonòmica d’Economia, un dels pocs càrrecs del Botànic que havia continuat amb Mazón, cessa per petició pròpia

14.07.2020 | Entrevista NM María José Mira
María José Mira, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

María José Mira, fins ara secretària autonòmica d’Economia, ha abandonat el càrrec. Mira, un dels pocs alts càrrecs de l’anterior govern del Botànic que havia continuat en el govern del PP i Vox, havia demanat continuar amb responsabilitats en Economia per a afavorir "una transició ordenada" i traslladar al nou govern els detalls de projectes com la gigafactoria de Sagunt, segons ha exposat la portaveu del Consell, Ruth Merino. Expirat el termini per a articular el canvi, en el ple ordinari d'aquest dimarts, el Consell ha atés la petició de María José Mira i ha nomenat com a secretari autonòmic d'Economia Jesús Gual, fins ara director general de Fons Europeus.

María José Mira s’havia vist esguitada per la polèmica en les últimes setmanes, quan l’Agència Antifrau va concloure que s’havia comés una possible irregularitat per un ús desproporcionat dels recursos públics en mobilitzar-se un helicòpter per a rescatar una amiga seua de la muntanya quan es va girar un turmell. La Fiscalia va obrir una investigació per a aclarir aquests fets i determinar possibles responsabilitats.

El rescat va tindre lloc quan Mira era secretària autonòmica de Finançament, en el govern de Ximo Puig. L'Agència Antifrau va iniciar la investigació arran d’una denúncia anònima i va concloure que el desplegament d’un helicòpter de rescat, una ambulància convencional i dues unitats del SAMU fins a Iàtova, on havia resultat ferida l’amiga de Mira, era desproporcionat.

Però no sols això, Antifrau considerava que qui va reclamar els mitjans de rescat va ser la mateixa Mira, en aquell moment integrant del segon escaló del govern del Botànic, el que podria suposar un abús dels recursos públics per la seua condició d’alt càrrec. La Fiscalia tracta de determinar si va haver-hi un abús o no.

En transcendir les conclusions de l’Agència Antifrau, tant des de la bancada de la dreta, com des de l’esquerra van reclamar la dimissió de María José Mira, a qui Mazón va recuperar l'estiu passat com a secretària autonòmica d’Economia. Mira ha sigut una de les poques supervivents del Botànic que han continuat en el govern de dretes de Mazón.

En conéixer-se la investigació d’aquest rescat, Compromís va demanar la dimissió de María José Mira, mentre que els socialistes argumentaven que la decisió de mantindre-la en el càrrec era de Carlos Mazón, atés que ell era l’actual president de la Generalitat i estava al capdavant del govern quan s’han sabut els fets.

Desconfiança de Vox

Així mateix, les forces de l’actual govern autonòmic, van qüestionar la continuïtat de María José Mira. Vox desconfiava de Mira, però admetia que és el seu soci de govern qui gestiona la Conselleria d’Economia, amb Ruth Merino al capdavant.

Davant de la polèmica generada pel rescat de Mira, des de les files populars argumentaven que els fets que se li atribuïen a qui era la seua secretària autonòmica d’Economia van passar en el mandat del Botànic, amb el socialista Josep Maria Àngel al capdavant d’Emergències, i amb Ximo Puig al Palau de la Generalitat. 

També et pot interessar

stats