La dimissió de Montón, vista pels partits polítics valencians

Cs, Podem, Compromís i PSPV creuen que Casado ha de fer el mateix, mentre que el PPCV afirma que els casos no són "equiparables".

L'exministra de Sanitat, Carmen Montón, durant una de les rodes de premsa en què ha donat explicacions sobre el màster
L'exministra de Sanitat, Carmen Montón, durant una de les rodes de premsa en què ha donat explicacions sobre el màster / Eduardo Parra (Europa Press)

A la Comunitat Valenciana ja s'han produït les primeres reaccions per la dimissió de l'exministra de Sanitat. Tant els socis del pacte del Botànic com Ciutadans coincideixen a considerar que la decisió de Carmen Montón marca el camí per a Pablo Casado, un altre dels polítics que té els estudis en el punt de mira, encara que amb certs matisos. 

La formació presidida per Albert Rivera es mostra cauta i considera que serà en els tribunals on Casado "haurà de presentar les proves", segons ha afirmat aquest dimecres la síndica en les Corts, Mari Carmen Sánchez. Ciutadans creu que el cas de Montón "és més greu" que el del líder del PP perquè ella ocupava un càrrec públic i devia explicacions no només als afiliats del partit, sinó a tota la ciutadania. Per això, Sánchez ha assegurat que la renúncia de l'exministra era "l'única eixida mig decent" que li quedava, fent un "exercici de responsabilitat i regeneració".

Podem coincideix a qualificar de "lògica i de sentit comú" la dimissió de Montón, perquè es correspon amb "el nivell d'exigència que ha de tindre qualsevol càrrec públic". El síndic de la formació morada, Antonio Estañ, ha manifestat que, després de l'eixida de Montón, el president del PP "no pot mantindre una posició coherent ni un minut més si no dimiteix", i ha lamentat l'efecte que tenen sobre la universitat pública les suposades irregularitats que s'han fet públiques en els estudis de diversos polítics. 

Des de Compromís, Mónica Oltra ha celebrat la "lliçó democràtica" que ha donat l'exministra de Sanitat i ha lamentat que altres persones en situacions "similars o pitjors" continuen "agafats com caparres" als càrrecs. El síndic Fran Ferri ha destacat el treball de Carmen Montón al capdavant de Sanitat tant en la Generalitat com en el Govern d'Espanya, impulsant polítiques com ara la reversió de la sanitat privada o les ajudes al copagament. 

El portaveu del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata, també ha comminat Pablo Casado a “seguir el camí de Cifuentes i de Montón”, i ha afirmat sentir “una mescla de pena i orgull” després de la dimissió de Montón. Segons el síndic socialista, la decisió que ha pres l’exministra “l’honra”, per això li ha donat les gràcies “pel seu treball i generositat”. 

El PPCV veu diferències entre Montón i Casado

Davant les pressions sobre el líder del PP, la presidenta de la formació a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha eixit en la seua defensa i ha afirmat que existeixen diferències "evidents" entre els dos casos. "Casado no va mentir i va realitzar els projectes de fi de màster, i Montón va mentir i va plagiar", ha dit Bonig. Per a la presidenta del PPCV, Montón va ser "una de les pitjors, si no la pitjor" consellera de de Sanitat que hi ha hagut a la Comunitat Valenciana. 

Per la seua banda, la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, ha recordat que Pablo Casado ja ha donat explicacions moltes vegades després que es feren públiques les suposades irregularitats. "No s'ha produït cap situació distinta des d'aleshores", ha assenyalat. 

També et pot interessar

stats