Díaz Ayuso, sobre l'exhumació de Franco: "Què serà el següent? Cremar les parròquies com en el 36?"

La presidenta de Madrid s'alinea amb Vox en una resposta parlamentària sobre la llei de memòria històrica, que assegura l'"espanta".

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Ricardo Rubio (Europa Press)

La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha reaccionat amb un gest de complicitat a la formació d'extrema dreta Vox, quan la portaveu, Rocio Monasterio, l'ha acusada de "còmplice" amb el govern de Pedro Sánchez pel seu "silenci" respecte de l'exhumació de les restes de Franco.

Ayuso ha aprofitat el torn de paraula a l'assemblea de Madrid per a marcar distàncies amb els socialistes amb una esmena a la totalitat a la llei de memòria històrica, que assegura que "l'espanta", com també el fet de "remoure ferides o obrir-les".   

"Els qui van viure aquell període van decidir passar pàgina. Qui es creuen que són [el PSOE] per a saber millor què sentien o pensaven els qui es van fondre en una abraçada en el 78? I què serà el següent? La creu del Valle [de los Caídos]? Tot el Valle? Les parròquies del barri cremaran com en el 36?", s'ha preguntat retòricament la presidenta madrilenya.

Les paraules d'Ayuso, que han sigut durament criticades per l'oposició, han trobat suport en el vicepresident madrileny i líder de Ciutadans, Ignacio Aguado, que ha lamentat que en campanya electoral "sempre isca el tema de Franco i els seus ossos". Aguado ha explicat que la crema d'esglésies durant la guerra civil espanyola "és una certesa, una realitat" i ha promés que el govern regional "farà tot el possible perquè no es tornen a cremar el 2019 si algú vol imposar la seua ideologia sobre la resta".

El portaveu del PSOE, José Manuel Rodríguez, ha qualificat d'irresponsables Ayuso i Aguado per aquestes manifestacions i ha recordat que l'exhumació és un mandat del Congrés que ha avalat per unanimitat el Tribunal Suprem.

Pablo Gómez Perpinyà, de Més Madrid, ha acusat Aguado d'estar "cada vegada més prop de Vox, fins al punt que costa ja diferenciar-los". 

Per la seua banda, el diputat de Podem Jacinto Morano ha dit que "mai havia escoltat una barbaritat igual" i ha criticat les "posicions retrògrades" que volen portar a l'enfrontament social, "en lloc de reconéixer que els dictadors feixistes no poden estar en mausoleus sufragats amb els impostos de tots". 

També et pot interessar

stats