El dia de Sant Joan, festiu al calendari laboral del 2019

El Consell també ha aprovat el decret que desenvolupa la llei trans.

Foguera de Sant Joan
Foguera de Sant Joan / Europa Press

El ple del Consell ha aprovat el calendari laboral per a l'any que ve on s'especifiquen els 14 dies festius no recuperables de la Comunitat Valenciana. La llista inclou com a novetat el 24 de juny, que substitueix el Dijous Sant que a partir d'ara serà laborable. La resta de festius oficials seran l'1 de gener, el 19 de març, el 19 i 22 d'abril, l'1 de maig, el 15 d'agost, el 9 i 12 d'octubre, l'1 de novembre i el 6 i 25 de desembre. Els altres dos dies de festa que falten seran de caràcter local i els fixarà cada ajuntament. A Alacant, el dia de Sant Joan ja era festiu, ara es plantegen què fer el 25 de juny. 

Per a decidir les festes del calendari laboral de l'any que ve, el Consell s'ha guiat per dues premisses. La primera, respectar les que tenen més tradició en les terres valencianes i, la segona, que disfrutar-les no supose un perjudici per a l'activitat econòmica sinó a l'inrevés: que beneficie la competitivitat en el conjunt de les empreses valencianes de manera que puga repercutir de manera favorable en el sector laboral. 

Ajudes a l'habitatge

L'altre gran tema que ha aprovat el Consell ha sigut l'execució del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 gràcies al conveni de col·laboració entre la Conselleria d'habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i el Ministeri de Foment. El conveni preveu una aportació total de 213.852.600 euros, dels quals 164.502.000 provindran del departament que dirigeix el ministre José Luis Ábalos i la resta, la Generalitat. Aquests diners es destinaran a ajudes al lloguers i a col·lectius específics com persones en situació de desnonament o als joves, i a la millora de l'eficiència energètica i la construcció d'habitatges per a persones majors i discapacitats, entre altres. 

Desplegament de la llei trans

A banda d'això, el Consell d'aquest divendres 27 de juliol ha aprovat el decret de desenvolupament de la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere en la Comunitat Valenciana, més coneguda com a llei trans. Es tracta d'una normativa que estableix els mecanismes, mitjans i procediments necessaris per a garantir el dret a la identitat de gènere de totes les persones i al lliure desenvolupament de la seua personalitat. 

Més concretament, el decret desplega aspectes essencials de la citada llei, com ara la documentació administrativa que emetrà la Generalitat i que servirà per a identificar les persones trans amb el nom que corresponga a la identitat de gènere que senten. Aquesta identitat els servirà per a ser identificades en l'àmbit educatiu però no per a sol·licitar l'expedició de títols no universitaris. 

El decret aprovat també ordena el funcionament i l'organització del consell consultiu trans de la Comunitat Valenciana que es configura com un espai de participació ciutadana amb l'objectiu d'avaluar i seguir l'aplicació de la llei d'identitat de gènere. Podrà elaborar informes, però seran de caràcter informatiu, consultiu i no vinculant. 

També et pot interessar

stats